Protože se každá pojistná událost vypořádává podle konkrétních okolností vzniku škody, nemusí dostat odpovídající náhradu například ten, kdo zapomene zabezpečit neobývaný dům.

Proti mrazu jako takovému se sice pojistit nedá, ale běžně existuje zabezpečení proti tomu, co způsobí. Je proto třeba si čas od času znovu pročíst své smlouvy a ujistit se, že v nich jsou zahrnuta opravdu všechna nebezpečí! Pojištění proti vodovodním škodám bývá obsaženo v pojištění majetku.

„V případě prasklého potrubí v domě nebo bytě jsou nejčastěji nenávratně zničeny podlahové krytiny, obklady, malby a veškerá elektronika. Protože vodovodní škoda postihuje celý byt, lidé by měli mít sjednáno jak pojištění domácnosti, tak nemovitosti,“ vysvětluje Jitka Velemínská, manažerka likvidace pojistných událostí DIRECT Pojišťovny.

„První z nich kryje například nábytek, koberce a elektroniku, pojištění nemovitosti je vhodné na zajištění plovoucí podlahy, vestavěných skříní, obkladů, ale třeba i kuchyňské linky.“

Protimrazová opatření

Zejména u nemovitostí přes zimu neobývaných je třeba zkontrolovat, zda je z potrubí vypuštěná voda, nebo jestli je topení funkční a správně nastaveno na temperování. Ideální a spolehlivé, ovšem finančně náročnější opatření je naplnit okruh ústředního topeni nemrznoucí směsí. Vodoměry a jiná zařízení by měli jejich majitelé chránit silnou izolací. Trubky s vodou je dobré izolovat pěnovou nebo minerální vatou (v případě nouze či krátkodobě tento účel splní i staré deky). U sklepních prostor je nutné ověřit, zda jsou pořádně uzavřena všechna okna. Na temperování nevytápěných prostorů, například garáží a sklepů, lze použít přenosná elektrická či plynová topná tělesa s termostatem (ovšem prověřená a plně funkční).