! A přišli rovněž na to, že klevetníci se dožívají vyššího věku a mají pevnější zdraví než „neklevetníci“! Takže: „Víte, že Kateřina Brožová má dalšího…“

Drby můžou ublížit, znepříjemnit někomu život, pochroumat vztahy, ale (ty pozitivní) umějí i posílit, zvednout sebevědomí nebo pomoci. Každopádně léčí!

Studie z USA ukázala, že při běžném tlachání se ženám zvýší hladina progesteronu v krvi, čímž se sníží jejich stres a navodí se libý pocit. Klevetnice se uvolní a dostanou do pohody.

Onen hormon ovlivňující hlavně menstruační cyklus působí i na tvorbu sociálních vztahů, vzbuzuje vzájemné city a vyvolává konání dobra. Lékaři podotýkají, že mozek se díky „drbárně“ také brousí v rozeznávání přítele od nepřítele.

„Klevetění sníží hladinu adrenalinu, čímž se lidé cítí lépe,“ míní spoluautor jednoho z výzkumů Robb Willer působící na americké univerzitě v Berkeley.

Klepy jsou nesmrtelné (i smrtící)

Vyprávět si s nejlepší kamarádkou o novinkách v obchodech, slevách, o tom, co v práci, co on, co na diskotéce a probrat kamarádku, která tu ke své smůle není, je běžná praxe dam. Stejně to ale – i když prý méně – dělají muži.

Co je co?

  • Drb (klep, tlach) – výkladový slovník říká, že drb je v tom hanlivém významu neověřená informace předávaná ústně. Doba pokročila a dnes může být drb předáván i písemně, nemusí jít nutně o informaci zlou, zcela nepodloženou. Pozor drb má silný manipulativní potenciál! Jde o sociální informace o osobě (většinou), jež je nepřítomná.
  • Pomluva (zlý drb) – v českém právním systému je specifikována v zákoně č. 40/2009 Sb. trestního zákoníku. Definuje ji paragraf 184, který říká: Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit ho v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.