Omezuje se vaše internetová komunikace na odesílání mailů a občasné používání Skypu či ICQ? Pak jistě oceníte přehled a popis těch nejznámějších sociálních sítí a jejich funkcí ve srozumitelné češtině. Abyste lépe nahlédli do světa svých dětí, připravili je pro vás zkušení lektoři počítačové školy Gopas.

Blog: Deníček 20. století

Vy jste si v mládí možná psali deníček, vaše děti mají možnost sdílet pocity a názory prostřednictvím blogu. Blog vlastně není nic jiného než počítačový deník. Rozdíl je v tom, že blog neschováváte hluboko do šuplíku, aby jej nikdo nenašel, ale naopak vystavujete na internetu pro své kamarády. Texty lze doplňovat fotografiemi a obrázky.

Jak na to? Svůj miniblog si můžete velmi jednoduše založit třeba na stránkách KAFE.cz a to přímo zde.

Twitter: Myšlenka ve 140 znacích

Twitter je jednou z mnoha sociálních sítí a jedná se vlastně o blog v malém – sdělení uživatelů jsou totiž omezena na 140 znaků. Pro vaši představu je to ještě o 20 znaků méně, než můžete napsat v klasické sms. Slovo Twitter znamená v angličtině štěbetat a stránka má také právě malého uštěbetaného ptáčka také ve svém znaku.

Jak na to? Nejprve je třeba založit si svůj profil – vyplníte pár informací o sobě, můžete přidat i fotografii, vymyslíte si krátkou přezdívku a můžete začít „twítovat“ a sbírat své čtenáře. Pokud je zaujmete, přidají si vás na seznam a budou vás sledovat pravidelně (sledovat, neboli followovat, odtud se jim říká followeři).

KAFE.cz zjistilo:

Své profily mají na Twitteru také firmy a celebrity. Na Twitter můžete přispívat i posláním SMS, takže pokud vás zaujme něco v ulicích, nemusíte čekat s „twítnutím“ domů k počítači.

Facebook: Víc než jen kniha tváří

Opravdovým fenoménem sociálních sítí je poslední dobou Facebook, v překladu „kniha tváří“. Již více než pětina Čechů má na Facebooku svůj profil. Opravdu se jedná o jakési album, do kterého si člověk přidává přátele z reálného života. To se dělá tak, že přijme jejich „žádost o přátelství“, nebo o ně sám požádá. Pokud obě strany souhlasí, získají tím vzájemně přístup na své profily.

Jak na to? Zaregistrujte si svůj provil a do něj můžete zveřejnit informací, kolik chcete. Navíc lez přidat fotografii, mailovou adresu, oblíbené knihy, ale třeba také snímky z dovolené. S pomocí tzv. statusů neboli stavů můžete své facebookové přátele informovat o novinkách ve svém životě a o svých myšlenkách. Ti pak mají možnost je veřejně okomentovat. Facebook nabízí také chatovací okénko pro rychlou komunikaci v reálném čase a Inbox – obdobu mailové schránky. Mimo to je vyvinuta řada aplikací, her a programů, takže si můžete přečíst svůj horoskop, udělat zábavní kvíz nebo pořídit vlastní virtuální restauraci. Nejen pro vaše dětí platí: Kdo není na Facebooku, jako kdyby nebyl…

Tip KAFE.cz

Je samozřejmě nemožné znát všechny aktivity svého dítěte na sociálních sítích, ale mluvit s ním o této sféře komunikace byste určitě měli.