Nejlevnější lyžařské středisko v Evropě - Klíny

Podle prosincových průzkumů vyšlo středisko Klíny, ležící v Krušných horách (pár kilometrů od Litvínova), jako nejlevnější v celé Evropě. Za celodenní jízdné v hlavní sezoně zaplatí jeden dospělý pouhých 290 Kč. Sport areál Klíny je rodinné středisko (nejen) zimních sportů.

  • Pro milovníky zimních radovánek jsou zde připraveny čtyři lyžařské vleky, snowpark, snowtubing, nord walking, běžecké tratě, škola pro začínající lyžaře a snowboardisty, ale také sauna, fitness a masáže. V areálu nechybí rychlé občerstvení nebo ski bar.

Říčky v Orlických horách

Velikostí střední, ale velice příjemné zimní středisko nabízející veškeré lyžařské vyžití je vhodné jak pro rodinu s dětmi, tak pro partu přátel. Za parkoviště zde neplatíte a pocity hladu nebo žízně zaženete buď v místní restauraci, nebo v některém ze stánků rychlého občerstvení, které u sjezdovek jsou.

  • Středisko nabízí půjčovnu lyžařského a snowboardového vybavení, showpark pro milovníky snowboardingu i školičku pro malé lyžaře. Vy tak můžete své děti svěřit do rukou profesionálů a sami si v klidu zajezdit na jedné ze čtyř sjezdovek. Nahoru vás vyveze čtyřsedačková lanovka, nebo můžete jet pomou. Čekací lhůty jsou minimální. Ski pas na celý den v hlavní sezoně pro dospělou osobu činí 480 Kč.

Špindlerův Mlýn v Krkonoších

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur je jednoznačně nejlepším lyžařským střediskem pětihvězdičkový Skiareál Špindlerův Mlýn. Kvalita sjezdovek se zde jeví jako nejlepší v celé České republice a celý skiareál se tak může rovnat těm zahraničním. Tato rovnice bohužel platí i o ceně za sjezdovky a doplňkové služby.

  • Ve Špindlu si můžete užívat 25 km sjezdových tratí, sedačkových lanovek, pro snowboardisty jsou zde připraveny U rampy a další zábavné překážky, které k snowboardovým parkům patří. Další doplňkovou službou jsou dětská střediska, kde vám vaše dítka rádi pohlídají. Využít můžete i půjčovny, ski a snow školy, 85 km upravených běžeckých tratí... Ve Špindlu dostanete prostě vše, co k zimním radovánkám patří. Celodenní jízdné pro dospělého v hlavní sezoně je 700 Kč.

Ski areál Lipno

I toto lyžařské středisko získalo v bodování Asociace českých cestovních kanceláří a agentur velice dobré hodnocení.

  • Vysoká kvalita poskytovaných služeb, bohaté volnočasové nabídky, 3 čtyřsedačkové lanovky, 7 přehledných sjezdovek, snowpark, ale i snow-crossová dráha a všechny ostatní potřebné služby, které k jednomu z nejlepších ski center v České republice patří. Jako bonus by se pak dala brát 11 km dlouhá upravovaná bruslařská dráha na zamrzlém lipenském jezeře. Cena jednodenního skipasu je velice sympatická - 390 Kč.

Ski areál Kouty nad Desnou

V letošní zimní sezoně rozjel jesenický ski areál Kouty jako první v České republice luxusní šestisedačkovou vyhřívanou lanovku.

  • Areál nabízí celkem 5 sjezdových tratí a nejdelší z nich měří 2,5 km s převýšením 500 metrů. Snowboardisté zde mohou využít snowpark, který je v provozu i během večerního lyžování. V nabídce je samozřejmě i půjčovna zimního vybavení, škola pro začátečníky, restaurace, ale i dětský koutek, kde bude vaše ratolest pod stálým dohledem. V hlavní sezoně zde za jednodenní skipas zaplatíte 630 Kč.

V České republice je cca 130 lyžařských center, jejichž úroveň každým rokem stále roste. My jsme vám vytipovali 5 pro nás zajímavých, ale ať už vyrazíte kamkoli, přejeme, abyste si návštěvu ski centra užili ve zdraví a s dobrou náladou.

Test: Co víte o historii lyžování v Čechách?

Tip KAFE.cz

Možná i vy řešíte dilema, zda budete svého potomka učit lyžovat, nebo tento mnohdy nadlidský úkol svěříte raději školenému instruktorovi. Ne každý zdatný lyžař je totiž zároveň dobrým učitelem. Jak ale poznat, která lyžařská škola je opravdu kvalitní? Vodítkem může být logo Brumíkovy lyžařské akademie, které zaručuje, že instruktoři této lyžařské školky absolvovali lyžařský kurz dětské výuky Asociace profesionálních učitelů lyžování (APUL), ve kterém byli proškoleni dle nové metodiky této asociace.