Diskutujte: V jaké zemi je podle vás nejspokojenější žití a lidé?

Mohlo by vás také zajímat: Jsou extroverti šťastnější než introverti?

Ano, jistě. Štěstí je zcela subjektivní veličina a zjišťovat v rozsáhlých průzkumech veřejného mínění „nejšťastnější“ národy je tak trochu bizarní. A přesto se zdá, že některé národy a některé země se derou do čela „šťastných“ žebříčků opakovaně. Mají snad jejich obyvatelé nějaký recept na štěstí?

A jak se takové národní štěstí vůbec zjišťuje?

Metody jsou rozdílné. Většinou však spočívají v tom, že mezi lid v dané zemi vyrazí průzkumníci, kteří domorodcům znovu a znovu kladou otázku: „Jak šťastný/á se dnes cítíte?“ A zpovídaný má své pocity ohodnotit na stupnici od nuly do desítky.

Pije jako Dán? Dávno ne.

Jednoznačným favoritem šťastných žebříčků je Dánsko, které loni v celonárodním průměru dosáhlo 8,2 bodu z možných deseti.

Co mají Dánové, co my nemáme?
Především nejvyšší daně na světě. Když si tam například kupujete auto, zaplatíte kromě kupní ceny a 25% DPH také stoosmdesátiprocentní registrační daň, která způsobí, že vás vaše vozidlo vyjde téměř na trojnásobek toho, co byste zaplatili třeba v USA. (To je možná také důvod, proč jsou Dánové tak zdraví: hodně jezdí na kole a využívají svou skvělou síť MHD.) Při své vysoké životní úrovni si ovšem podobnou daňovou zátěž mohou dovolit. Přísloví „pije jako Dán“ už v praxi dávno neplatí (Dánové říkají spíše: „Pije jako Fin.“) a také pověsti o obrovské sebevražednosti, zaviněné depresemi ze zimního nedostatku slunečního svitu jsou spíše z rodu městských legend.

  • Dánsko (i další skandinávské země) své konkurenty trumfují především mimořádně kultivovanými mezilidskými vztahy, samozřejmým přístupem k rovnoprávnosti žen a vysokou úrovní toho nejzákladnějšího vzdělání, které se dostává každému.

Slunce, seno, hurikány

To země Latinské Ameriky, které také figurují velmi vysoko na seznamech nejšťastnějších národů (od Kostariky přes Portoriko až po Kolumbii), jsou na tom přesně naopak. Jak je možné, že například obyvatelé Guatemaly jsou s průměrnou národní spokojeností na úrovni 7,6 bodu devátými nejšťastnějšími lidmi světa? Jejich životní úroveň není nic moc.

Většina z nich pracuje na banánových, kávových nebo třtinových plantážích. 56 procent lidí tu žije v chudobě. Nemluvě o tom, že téměř pravidelně se jim přes hlavu přežene nějaký ten hurikán nebo zemětřesení, které zlikviduje jejich chatrné příbytky a připraví je o veškerý pozemský majetek. Že by právě v tom byl ten vtip?

  • Možná, že právě díky tomu se naučili nespoléhat na hmotný majetek a žít přítomným okamžikem, každý den se radovat ze společnosti svých přátel. A starosti? Maňana.

A nejnešťastnější?

K nejnešťastnějším zemím na světě patří ty, které mají nejen nízkou životní úroveň, ale lidé se tam navíc necítí pány svého osudu – ať už kvůli momentálnímu politickému režimu (Zimbabwe), nebo kvůli národní minulosti v područí jiného velkého národa (Moldávie). Abychom ovšem byli spravedliví: nejhorší diktatury, jako je Severní Korea, se do podobných průzkumů vůbec nedostanou.

  • A Česko? Naše umístění se v různých průzkumech velmi rozchází. Obvykle se pohybujeme kolem 40. místa, v průzkumu z roku 2009 však Česko bylo až na smutné 92. pozici. Doufejme, že za to může tradiční česká skepse.

Jak jste na tom třeba právě vy? Napište nám do diskuse...