Z některých odpovědí je zřejmé, že ne všichni přesně vědí, jaké změny je postupně během roku 2011 čekají. A mnozí se patrně správně shodují: šetříme, aby to zase stát podivně rozházel?!

V anketě jsme položili dvě otázky:

  1. Jakého úsporného opatření se nejvíce bojíte?
  2. Kde se hlavně budete snažit ušetřit?

Jan Chrástecký, 53 let, zaměstnanec

  1. Úplně největší obavu bych měl z úsporných opatření zaměstnavatele; ze státních opatření je to asi zvýšení nižší sazby DPH a také školné.
  2. Úspory budou ve spotřebě benzinu a také v cestovním ruchu, tj. zrušení dovolené (placené).

Jaroslava Malá, 62 let, důchodkyně

  1. Asi neustálého zdražování základních potravin a pak všech těch úsporných opatření ve zdravotnictví. Po celoživotním řádném odvádění daně a dalšího ze mzdy mám strach, že teď v důchodu, kdy hrozí, že lékaře budu potřebovat stále častěji, nebudou peníze na nic. Že si nebudu moci zaplatit ani léky, jejichž cena se rovněž stále zvyšuje.
  2. Samozřejmě na jídle. V důchodu má člověk tak malý příjem, že si nějaké dovolené nebo něco podobného už nemůže dovolit, zvláště je-li sám a má tedy jen jeden důchod.
  3. Určitě na elektřině. Myslím, že se chovám nešetrně. Všude vlastně často svítím zbytečně. Je nás asi takových víc, tak se můžeme víc uskromnit a těšit se alespoň tím, že šetříme přírodu a jsme ekologičtí.

Prof. MUDr. Pavel Klener, 74 let, lékař

  1. Chápu nutnost úsporných opatření, ale obávám se, aby po úpravě úhradové vyhlášky za léky nebyly některé léky z finančních důvodů sociálně slabším občanům nedostupné.
  2. Myslím, že se dá ušetřit při výběru předepisovaných léků, neboť lék se stejnou účinností nabízejí farmaceutické firmy ve velmi rozdílných cenách.

Jiří Holeček, 66 let, legendární hokejista

  1. Myslím si, že jsme v takové situaci, že šetřit je třeba. To musí každá vláda. Teď jde ale o to kde a na kom! Hlavně by se mělo šetřit na státních zakázkách. A proto mi nejvíce vadí úsporná opatření na rodinách s dětmi. To je například omezení porodného a podobně.
  2. Já už nevím, kde můžu víc ušetřit! Jedině, že bych nejedl.

A co vy? Čeho se nejvíc bojíte? Kde by se mělo podle vás šetřit? Napište nám do diskuse!