Nádor děložního čípku je po rakovině prsu druhým nejčastějším typem rakoviny u žen. Ročně je jen v České republice diagnostikováno asi 1 200 případů.

Rakovinu děložního čípku způsobuje lidský papilomavirus (zkráceně HPV). Jde o jeden z nejstarších druhů organismů na Zemi a zároveň jeden z nejrozšířenějších. Známých je asi 300 druhů tohoto viru, z toho 120 se prokazatelně přenáší na člověka. Způsobuje nejen smrtelnou rakovinu děložního čípku, ale má na svědomí také genitální bradavice. Ty sice smrtelné nejsou, ale jejich léčba je velmi obtížná.

Nebezpečnost těchto virů ještě zesiluje jejich rozšíření. 80 % sexuálně aktivní populace ve vyspělých zemích se za svůj život nakazí podle studie z časopisu Vaccine alespoň jedním typem.

Viry se přenáší především pohlavním stykem. Na rozdíl od jiných pohlavních infekcí ale v případě HPV virů nezabrání jejich přenosu ani používání kondomu. K přenosu stačí dotyk kůže.

Přenašečem je většinou muž. Když se virus dostane do těla ženy, ne vždy způsobí infekci. Někdy se také může infekce sama vyhojit. Virus, se kterým žena přišla do styku, nemusí ihned propuknout v rakovinu. Pokud je však imunita oslabená, začnou se množit rakovinné buňky. Celý proces může trvat různě dlouhou dobu, v rozmezí od 2 měsíců po prvním pohlavním styku až po dobu několik desítek let.

Jako u většiny nádorových onemocnění, pacientka dlouhou dobu nepozoruje žádné příznaky. V době, kdy se nějaké objeví, bývá už rakovinnými buňkami napadená větší část břicha, která už se nedá chirurgicky beze zbytku odstranit.

Proto je důležité chodit na pravidelné gynekologické prohlídky.

Žena může být nakažena již při pohlavním styku se svým partnerem. Pokud je muž nosičem viru, dochází k opakovanému přenosu viru při každém pohlavním styku. Onemocnění se může dokonce opakovaně rozvinout, pokud byla žena už dříve infikovaná. Většina žen se nakazí HPV virem již při prvním pohlavním styku. Samotné nákaze virem se dá jen těžko zabránit. Lze se ale účinně bránit proti rozvoji rakoviny očkovací látkou Silgard, která vás ochrání i proti genitálním bradavicím. Silgard v 99,5 % případech zabrání tomu, aby se z nákazy stala rakovina u čtyřech nejčastějších HPV virů.

Očkování se doporučuje podstoupit mezi 9. a 26. rokem života, nejvhodnější doba je ještě před prvním pohlavním stykem.

V Rakousku se například již očkují všechny děti, aby se zabránilo šíření viru. U nás je očkování dobrovolné a zdravotní pojišťovny na něj přispívají.

250 000 žen ročně umírá, protože se neočkovaly a nechodily včas na gynekologické prohlídky.

Podívejte se na další informace o rakovině děložního čípku a možnostech, jak se bránit na VšeCoMůžu.cz.