Indie patří mezi světové producenty kávy. Její kávová zrna se stala celosvětově oblíbená díky plnému tělu a nízké kyselosti. Pěstují se v nejdeštivějších obydlených pohořích světa, pod baldachýnem hustého přírodního stínu. Právě stíny a deště zapříčinily, že se káva vypěstovaná na indických svazích považuje za nejlepší na světě. K její kvalitě přispívá také ruční sběr a sušení na přímém slunci. Celkem existuje 13 krajových odrůd Arabiky a Robusty. Mezi nejoslavovanější kávy se řadí Robusta Kaapi Royale, Monsooned Malabar a Mysore Nuggets Extra Bold.

Mystické počátky pěstování indické kávy se zrodily před více než čtyřmi sty lety. Kdy legendární světec Bababudan ‚přivezl‘ sedm kouzelných fazolí z dalekého Jemenu a zasadil je v kopcích Chandragiri ve státu Karnátaka v Indii. Často se také říká, že indický pěstitel kávy vždy vlévá do úrody svůj život. I to je jeden z důvodů, proč se z Indie soustavně vyváží pozoruhodné množství vysoce kvalitní kávy již více než sto padesát let.

Káva je synonymem vytříbené chuti

Svět speciální kávy se vyvíjel s úrovní sofistikovanosti srovnatelné s gurmánským kuchařem nebo znalcem vína. Stejně jako nejlepší vína nebo nejvybranější kuchyně, tak je i káva synonymem vytříbené chuti. Indie nabízí nejlepší speciální kávy založené na výrazné velikosti, barvě a především chuti. Vše začíná selektivní sklizní a pečlivým ručním sběrem právě dozrálých bobulí. Následuje přirozená fermentace pro rozvoj chuti, po které přichází namáčení promytých bobů přes noc, aby se rozvinula jejich barva a chuť. Poté je na řadě velice pomalé schnutí pod tropickým sluncem, během kterého je pozornost věnována každému zrnu zvlášť. Díky tomuto pečlivému procesu získává indická káva po mnoho let významná ocenění a je také považována za nejlepší kávu na světě.

Nejlepší káva na světě roste ve stínu

Indie je jedinou zemí, která pěstuje svoji kávu ve stínu. Její plantáže jsou z pravidla položeny ve vyšších nadmořských výškách, díky kterým získává místní káva dostatek vláhy a ztrácí na kyselosti. Posbíraná kávová zrna z těchto plantáží jsou typicky jemná, ne příliš kyselá, mají exotickou plnou chuť a jemné aroma. Není tedy divu, že se indická káva považuje za jeden z nejzvláštnějších nápojů, který zároveň dokáže porazit kávy od jiných celosvětově známých kávových producentů.

Pěstování kávy a její vlastnosti

Oblasti pěstování kávy v Indii mohou být seskupeny do tří odlišných kategorií: 1) tradiční jižní oblasti (státy Karnataka, Kerala a Tamil Nadu), 2) netradiční oblasti (Andhru Pradesh a Orissa), 3) severovýchodní region (Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura, Nagaland a Arunáčal Pradesh). Plantáže na jihu Indie se považují za kolébku indické kávy. Východní Gháty a severovýchodní státy jsou považovány za nově rozvinuté oblasti kávy.

Mezi dvě největší oblasti pěstování kávy v Indii patří Chikmagalur a Coorg. Za nejtradičnější kraj pro pěstování Arabiky je považován Mandžarabád. Zde dochází k experimentům s novými technologiemi pro výrobu kávy, díky kterým vzniká káva té nejlepší kvality. O kávách z těchto oblastí je známo, že mají středně plné až plné tělo, mírnou kyselost, střední až intenzivní vůni a příjemnou chuť.

V pohoří Anamalais, jež se nachází ve střední nadmořské výšce s vysokými srážkami, se pěstuje Arabika s typickými šedavě zelenými velkými fazolemi, jež dokáže vytvořit vyvážený šálek kávy s intenzivní vůní a citrusovou příchutí.