Značka NESCAFÉ, která patří do portfolia společnosti Nestlé A.S., v rámci vyvrcholení oslav významného výročí (70 let od svého vzniku) připravila ve spolupráci s Jorgem Zorro originální kuchařku s názvem „Káva, putování za tajemstvím kávových specialit“. Tato kuchařka obsahuje 70 zajímavých receptů, pocházejících ze zemí, kde se pěstuje káva. Ingrediencí, použitou v každém receptu, je rozpustná káva NESCAFÉ.
Limitovaná edice výjimečné kuchařky
„V rámci oslav 70 let NESCAFÉ jsme pro naše obchodní partnery a zákazníky připravili limitovanou edici kuchařky se 70 originálními recepty (70 receptů = 70 let). Kniha však není pouze obyčejnou kuchařkou, ale zároveň i cestovatelskou reportáží plnou autentických zážitků a fotografií z oblastí, kde se pěstuje káva. Čtenáři se přitom dozví i zajímavé informace o objevení a pěstování kávy jako takové. Vše je vsazeno do historického rámce, a tak má čtenář možnost spojit si významné milníky z historie kávy s historickými událostmi v Evropě,“ vysvětluje Hana Chybová, marketingová manažerka značky NESCAFÉ. „V kuchařce se tak dozvíte, nejen jaké lahodné pokrmy si můžete z kávy NESCAFÉ připravit, ale dočtete se i mnoho zajímavého o původu kávy, o jejím pěstování, ale především o lidech, pro něž je káva zdrojem obživy.“
Kde kuchařku koupit? Nebo vyhrát? |
|
Kde se vzaly recepty?
Recepty pocházejí z oblastí, kde se káva pěstuje, tedy z kontinentů Jižní Ameriky, Afriky a Asie. Celkem jde o 18 následujících států: Mexiko, Honduras, Nikaragua, Kostarika, Panama, Kuba, Jamajka, USA, Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Peru, Brazílii, Etiopie, Jemen, Indonésie, Vietnam a Srí Lanka. Recepty z různých zemí posbíral cestovatel a dobrodruh Juraj Liška zvaný „Jorge Zorro“.
„Jako účastník několika expedic do Latinské Ameriky a do dalších koutů světa jsem se setkal se zajímavými lidmi, pro něž káva představuje jediný způsob obživy, a velmi mne zaujal jejich životní styl. Rozhodl jsem se proto podělit se se svými zkušenostmi i s českými čtenáři a připravil jsem kuchařku plnou nejen originálních receptů z kávových oblastí, ale i cestovatelských zážitků, abych co nejvěrněji přiblížil život v kávových oblastech,“ říká Juraj Liška.
V každém receptu je káva
Ingrediencí použitou ve všech receptech v kuchařce je rozpustná káva NESCAFÉ. Vzhledem k tomu, že NESCAFÉ nabízí několik druhů rozpustné kávy, které se liší chutí, silou a aroma, je k receptům přiřazen vždy takový druh, který odpovídá druhu pěstované kávy v dané oblasti, např. u receptů z Asie převládají druhy s vyšším obsahem zrn robusty (NESCAFÉ Italiano apod.), speciality z Jižní Ameriky naopak obsahují kávu s vyšším podílem zrn arabiky (NESCAFÉ Espresso, NESCAFÉ Gold).
„Původní recepty obvykle obsahují také mnohem více kávy, neboť lidé z kávových oblastí jsou na ni více zvyklí. Při přípravě jednotlivých jídel zde v Čechách jsem ovšem zjistil, že v některých případech může káva pro nás Středoevropany zcela neobvykle změnit chuť původních surovin, a proto jsem množství kávy v receptech upravil,“ doplňuje Juraj Liška. V kuchařce je zastoupeno více slaných jídel, což může být pro mnohé kulináře novinka, neboť káva je většinou spojována se sladkými jídly. Recepty jsou rozděleny podle náročnosti a doby trvání přípravy jídel do tří kategorií – příprava 30 minut, 1 hodinu a 1,5 hodiny. U každého receptu je rovněž označeno, jak je pokrm energeticky vydatný – vše symbolizují tři závaží – nejvíce kalorické jídlo = tři závaží, méně kalorické = dvě závaží a nejméně kalorický pokrm označuje jedno závaží.
Limitovaná edice kuchařky „Káva, putování za tajemstvím kávových specialit“ bude k dostání od prosince na stránkách nescafe.cz. Vánoční kuchařka bude tedy k dispozici na těchto stránkách (http://www.nescafe.cz/) a zároveň se o ni hraje ve vánoční soutěži na webu Kuchyne.cz, k němuž v průběhu prosince přibude i soutěž na Kafe.cz.
Vybrané recepty na ochutnání
Na ukázku vám přinášíme dva vybrané recepty z knihy, ať je můžete vyzkoušet, sami ochutnat a přesvědčit se, že jsou výborné!
Etiopské řezy |
Tento recept pochází z Afriky. Je to lahodný moučník. Uvedené ingredience postačí pro 6 osob. |
Těsto:
|
Tvarohová náplň:
|
Příprava jídla Ze všech surovin vypracujeme těsto, které se nebude chytat mísy a bude dostatečně tuhé. Třetinu těsta odebereme a dáme do mrazáku asi na půl hodiny ztuhnout. Zbylý díl rozprostřeme na pekáček, který jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Než těsto v mrazáku ztuhne, připravíme si tvarohovou náplň: Rozmícháme dohladka tvaroh, kelímek kysané smetany, rozpuštěné máslo a cukr. Přidáme tuhý sníh ze tří bílků a špetky soli a nakonec vmícháme kávový likér. Náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto a na povrch nastrouháme těsto z mrazáku. Pečeme v rozehřáté troubě asi dvacet minut. |
Grepová miska Patulai |
Tento recept má svůj původ v Asii. Připravíte ho zhruba za hodinu a uvedené ingredience jsou zamýšleny pro 4 osoby. |
|
Příprava jídla Rybu nakrájíme na malé kousky. Na pánev nalijeme olej, ve kterém zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rybu a krátce osmahneme. Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme na malé kostičky. Na stejné kousky nakrájíme také grapefruit a pomeranč, ovoce přihodíme na pánev k rybě a smažíme za občasného zamíchání dalších deset minut. Vývar smícháme se škrobem, medem, kávou, sójovou omáčkou, ochutíme octem, nalijeme na směs na pánvi a vaříme za stálého míchání ještě asi tři minuty. Podáváme s rýží. Pro efekt je skvělé servírovat směs v umyté slupce od rozpůleného grapefruitu jako v misce. Potom ke grapefruitové misce položené na talíř přidáme jako ozdobu sterilované zelené fazolky. |
Společnost NESTLÉ na našem trhu
Kořeny společnosti NESTLÉ, největší potravinářské společnosti na světě, sahají do Švýcarska poloviny 19. století. Zakladatel firmy, lékárník Henri Nestlé, vyvinul v roce 1867 náhradní kojeneckou výživu – slavnou „Nestléovu dětskou moučku”. Společnost se po desítky let postupně rozrůstala – výrobu sušeného a kondenzovaného mléka doplnila o podnikání v mnoha dalších odvětvích potravinářství. Mezi strategické milníky NESTLÉ patří zahájení výroby čokolády (1929), úspěšné uvedení na trh první rozpustné kávy na světě NESCAFÉ (1938) a získání strategické značky MAGGI (1947). Na náš trh vstoupila společnost NESTLÉ již v roce 1890 právě s mléčnou kojeneckou výživou. Před rokem 1948 provozovala NESTLÉ v tehdejším Československu moderní mlékárenské závody v Moravském Krumlově a Hlinsku. Jako strategický investor se na náš trh vrátila NESTLÉ v roce 1992 vstupem do výroby čokoládových a nečokoládových cukrovinek v ČR a kulinářských výrobků v SR. V České republice NESTLÉ produkuje ve svých závodech ZORA Olomouc a SFINX Holešov čokoládové a nečokoládové cukrovinky pod značkami ORION, STUDENTSKÁ PEČEŤ, DELI, MARGOT, MODRÉ Z NEBE, BON PARI, JOJO a další. Na Slovensku vyrábí NESTLÉ v závodě Carpathia Prievidza široký sortiment kulinářských výrobků pod značkami MAGGI a CARPATHIA. NESTLÉ uvádí na trh také dovážené potraviny pod mezinárodními značkami, jako jsou tyčinky KIT KAT, instantní káva NESCAFÉ, kojenecká a dětská výživa NESTLÉ, potrava pro domácí zvířata PURINA, FRISKIES a DARLING. Prostřednictvím společnosti NESTLÉ zmrzlina jsou na trh dodávány zmrzliny NESTLÉ (MANHATTAN, EXTREME a další) a z produkce společnosti Cereal Partners pocházejí snídaňové cereálie NESTLÉ (FITNESS, NESQUIK apod.).
Více: www.nescafe.cz