Diskutujte: Jak změnila káva život vám? Kdy jste si dali první šálek, kdo vás kdy pozval na nezapomenutelnou schůzku u kávy… Napište nám do redakce svůj kávový příběh. Ozvěte se na divisova@sanoma.cz

Cukráři nabízeli nové druhy pečiva, které se mohly podávat k voňavému nápoji. Vídeňské rohlíky připomínaly svým tvarem půlměsíce vítězství nad Turky, croissant ke kávě nahradil ranní polévku jako první jídlo dne.

Káva způsobila ale i převratné změny v celé společnosti. Pozvání na kávu vytlačilo klasické pozvání na oběd nebo na večeři. Kavárny tehdy sloužily jako politické debatní kluby a burzy zpráv, byly rájem umělců a intelektuálů a platily za líhně moderny. Jakožto skvělé centrum mondénního života odrážely také ducha své epochy.

Lahodná vůně kávy, dortů a koláčků, cinkot šálků a čajových lžiček, šuškání spokojených lidí – tato kouzelná atmosféra je společná pro všechny kavárny na celém světě. Café Florian na náměstí sv. Marka v Benátkách je nejstarší evropskou kavárnou. Zdejší umělci a obchodníci se setkávají pod jejími klenutými arkádami od roku 1720 a navštěvuje ji i mnoho turistů. V čínském pokoji, v tureckém salónu nebo romantickém pokoji se čtyřmi ročními obdobími, které jsou vyzdobeny překrásnými malbami a antickým nábytkem, údajně svého času popíjeli kávu Casanova, Thomas Mann, lord Byron, Goerge Sandová, Claude Monet a Marcel Proust.

Řadu osobností a tradic nabízí také kavárna „Café Greco", která je v příjemné římské Via Condotti a je pod ochranou památkářů. Byla otevřena v roce 1750 a za strohou fasádou se zde dodnes schází téměř všichni, kteří mají postavení či jméno. Z knihy hostů lze vyčíst „kdo je kdo“ na umělecké scéně, v politice a šlechtickém stavu. V raném 19. století se v malých, elegantních sálech, jejichž stěny zdobí cenné malby, setkávali němečtí romantikové, básníci, malíři a hudebníci v takovém počtu, že umělecký kritik Wilhelm Heinse navrhl, aby se Greco přejmenovalo na Café Tedesco (německá káva). Nejslavnějším hostem byl Johann Wolfgang Goethe, který zde sedával, aby psal.

Nesmrtelná vídeňská kavárna dosáhla svého rozkvětu v biedermeierovském období i v epoše Belle Epoque a přežila i monarchii. I dnes má většina Vídeňanů svou stálou kavárnu, ve které čte noviny, hraje šachy nebo navazuje známosti. K tradičním kavárnám patří Café Sperl, Café Central na arkádovém dvoře vídeňského paláce, Landtmann vedle hradního divadla a Café Herrenhof, útočiště velkých básníků a spisovatelů, jako jsou Robert Musil, Hermann Broch, Franz Werfel a Joseph Roth. Závan dějin zaniklé císařskokrálovské monarchie se dá zažít ve slavné kavárně Café Museum. Ale i v pražské kavárně hotelu Evropa na Václavském náměstí, kde se svým způsobem zastavil čas. Můžete si tu v klidu v nádherném prostředí vrcholné secese vychutnávat šálek lahodné kávy s dortem, zatímco pianista hraje melancholické melodie.

Anketní otázka:

Tchibo Espresso Sicilia Style

a) Je chuťově neutrální espreso

b) Je klasické intenzivní jihoitalské espreso

((bean:1:96))

c) Je jemné severoitalské espreso s ovocnými a čokoládovými tóny