„Babi, Pavel mi zakázal nosit legíny. Ani úzký džíny už nesmím nosit. Prý provokuju mužské a vyvolávám v nich chtíč,“ postěžovala si mi 13letá vnučka Kristýna. „A máma se mě nezastala, Pavel prý má pravdu, takže mám nosit dlouhý sukně a volný trika, vždyť se mi budou ve škole smát!“

Neměla daleko do pláče. „Babi, on je cvok! Máma se nesmí malovat. A taky jí vyházel z šatníku všechny věci, které jsou podle něj provokativní. Taky jsme přešli na zdravou výživu. Jsou z nás vegani! Už nechodím do školní jídelny, protože tam podle Pavla dostávám jen samý jedy. Je to hrůza, já ty Pavlovy blafy jíst nemůžu, je mi po nich špatně, někdy i zvracím. Já tam nebudu, uteču k tobě!“

Věděla jsem, že dceřina druhá volba manžela je ještě horší než ta první. První manžel pil a běhal za ženskými. Pavla potkala na nějakém ezoterickém kurzu, zapsala se tam, aby se zbavila traumatu z rozvodu a zejména z psychického týrání, které tomu předcházelo. Pavel se zpočátku jevil jako empatický, moudrý, uplatňoval skvěle své kouzlo osobnosti. Helena se do něj bláznivě zamilovala a po půl roce známosti se vzali.

Své manipulativní schopnosti rozvíjel pozvolna. Napřed přesvědčil Helenu, že její přátelé na ni mají neblahý vliv. Neštítil se vykonstruovat různé historky, které je ukazovaly ve špatném světle. A Helena jim začala věřit. Protože jediný člověk na světě, který má pravdu, myslí to s Helenou dobře a hluboce ji miluje, je právě Pavel!

A tak se začala chovat podle Pavlova scénáře. Přesvědčil ji, že se provokativně obléká, a tím ohrožuje svoji bezpečnost. Že živí děti nesprávným způsobem, dává jim příliš volnosti, což může mít za následek to, že podlehnou lákadlům současné zkažené společnosti.

Helena je přesvědčena, že Pavel dělá všechno pro její dobro, z lásky k ní a k jejím dětem, které miluje jako vlastní. Proto jim taky zakazuje různé „nepřístojnosti“. Zejména Kristýna, která se začíná zaoblovat, by měla všechno pořádně schovat pod plandavými svetry a dlouhými sukněmi, aby nevyvolávala v mužích temné vášně.

Kladu si otázku, zda Kristýna nevyvolává ďábelské pokušení v Pavlovi, a mám o ni strach! Mladší vnučce Soně zakázal navštěvovat kamarádky, kterým rodiče koupili tablety a „chytré“ telefony. A nakonec ta „zdravá“ výživa! Copak můžou být holky ve vývinu veganky? Soňa už je celá bledá a často stůně. A s dcerou není řeč, protože Pavel je guru, bůh, který vládne nad vším a má ve všem pravdu.

Heleně vůbec nedochází, že si vzala sebestředného narcistu s potřebou ovládat druhé. Zbožňuje ho a ve všem mu dává za pravdu, odvrhla přátele a chová se jako loutka bez vlastní vůle a rozumu. Jsem z toho nešťastná, začínám mít strach, že vnučkám a dceři zakáže stýkat se i se mnou.

Karolína, Brno

Odborník radí

PhDr. Petr Šmolka

Úděl prarodičů je mnohdy nelehký.

Pokud je vše v pořádku, pak jejich kontakty s vnoučaty mohou být všestranně obohacující a mohou být přínosem i pro prostřední generaci. Občas však dostává idylka poněkud „na frak“. Zvláště tam, kde máme v roli prarodičů pocit, že je našim vnoučatům jejich rodiči ubližováno. V těch případech se nejedna babička či dědeček stávají pomyslnou vrbou, které se vnoučata se svými stesky svěřují. Až potud může být stále ještě vše v pořádku.

Horší je, mají-li pocit, že by měli nějak zasáhnout. Otevřená konfrontace je slepou uličkou, stejně tak ale i „dobře míněné, ale nevyžádané rady“ nebo mentorování. Pokud by měli nutkání poslat na své mladé sociálku, pak by si ve vlastním zájmu měli takový krok dobře rozmyslet. Ve skutečnosti jde totiž o otevřené vyhlášení války.

Dcera paní Karolíny se pro život s Pavlem rozhodla svobodně. Její svobodnou volbou je i to, že se jím zatím nechá tak manipulovat. Daný partnerský výběr má dokonce svou logiku. První manžel byl zřejmě kapku promiskuitní pijan, a tak si Helena celkem zákonitě zvolila protipól – asketického podivína se sklonem k žárlivosti. Je-li vše tak, jak Karolína popisuje, pak je zřejmě jen otázkou času, kdy pomyslný pohár přeteče a Helena konečně pochopí, kam až se nechala vmanipulovat. Pády z piedestalu pak bývají velmi bolestivé. Pavlovi už k němu možná zbývá jen pověstný poslední krůček…