„Manžel se rozhodl, že chce, aby zde po něm zůstalo něco víc než písně. Dárek pro jeho věrné fanoušky. Obraz jeho životní cesty. Kniha, ale také film,“ svěřila se webu Expres.cz Ivana Gottová. Na základě jeho přání vznikl dokument Karel.

„Začal ještě intenzivněji pracovat na své autobiografii a přitom mi vyprávěl o celém svém životě nabitém prací a uměním. Současně velmi stál o svůj životní filmový dokument. Vím, že mu záleželo na tom, aby vznikl pravdivý film nejen o jeho práci, ale i o krásných a harmonických vztazích v naší rodině,“ vysvětlila.

To se také stalo. Dokument Karel natočila režisérka Olga Špátová. Současná pandemie koronaviru ale nikomu nehraje do karet. Premiéra snímku se musí neustále odkládat. Vládní opatření otevření kin nepovolují.

Smutná je z toho nejen Ivana, která nechce, aby Gottův odkaz zanikl, ale celý štáb včetně Špátové. Nelze opomenout skutečnost, že natočení dokumentu jistě stálo spoustu peněz, a výdělek je v nedohlednu. Byť se to může zdát jako druhořadé, představuje to problém.

Původně měla být premiéra 15. října, nakonec byla přesunuta na 13. května 2021, což je pouze předpokládaný termín premiéry.

„Jsem nucena slavnostní premiéru i distribuci filmu Karel odložit na neurčito nejen u nás, ale i na Slovensku. Karel byl vždy srdcem česko-slovenský zpěvák a celý život vystupoval se stejnou radostí jak v Čechách, tak i na Slovensku,“ informovala fanoušky na Instagramu Ivana.

„Film Karel si proto zaslouží, aby byl slavnostně uveden v obou zemích současně a podle možností za příznivější situace. Věřím, že to slovenští příznivci pochopí. Velmi mě to mrzí, chtěla jsem vás v této těžké době filmem Karel potěšit a povzbudit, ale nedá se nic dělat,“ konstatovala.

„Jak víme, situace je vážná a zdraví všech lidí je na prvním místě! Upřímně doufám, že bude brzy příležitost vám film představit,“ píše.

„Film vypráví pravdivý a upřímný příběh o mimořádně úspěšném, milovaném, slavném a přitom skromném, hodném a slušném člověku, jehož já byla tou vyvolenou a šťastnou ženou. Za to zůstanu až do konce svých dnů hluboce vděčná,“ dojímá okolí svými slovy Ivana.