Proč právě ona?

Eva Urbanová mě neustále příjemně překvapuje. Většina z nás se domnívá, že když se operní pěvkyně dostane na určitou uměleckou úroveň, je mezinárodně uznávaná, je prostě operní diva – pak bude mít spoustu podmínek.

Neustále se jí nebude něco líbit, nabízené bude odmítat, pořád bude nespokojená a všechno bude chtít předělávat. Když jsme před dvanácti lety nahrávali album Svátek svátků, přišla Eva do nahrávacího studia s nádhernou náladou a v klidu reagovala i na tituly, které byly v tónině, jež jí nevyhovovala.

Bez problémů našla svou polohu, dokonce mám pocit, že se v něčem přiblížila mému civilnímu projevu. Nestavěla a nestaví se k tomu ani dnes tak, že mi něco předvede, že mě ve studiu nebo na koncertním pódiu smete.

A to už zpívala po boku takových světových tenorů, jako jsou argentinský operní pěvec a dirigent José Cura nebo sólista Velkého divadla v Moskvě Oleg Kulko, a víc než pochvalně se o její Kostelničce v Los Angeles Times vyjádřil španělský tenor a dirigent Plácido Domingo, dnes také generální ředitel Národní opery ve Washingtonu a Opery v Los Angeles. Naopak, Eva vždy nasadí příjemnou barvu, kterou se ke mně doladí.

Ovšem dvě písně z vašeho repertoáru byly kvůli textům zakázány.

Ano. Hej, páni konšelé a Kam tenkrát šel můj bratr Jan, které jsme si s Evou Urbanovou připravili jako duety. Proč byla zakázána ta prvně jmenovaná, dodnes nechápu. Vždyť se v ní jen nevinně obracím na konšele s tím, že bych rád měl lepší svět. O nějaké defenestraci radních v ní není ani slovo.

Na tomto turné si plním i dlouholetý sen a zpíváme na efektně nasvíceném a ozvučeném jevišti a náš program doplňují videoprojekce nápaditě připravené Jarkem Voborným. Doprovází nás bude Boom!Band Jiřího Dvořáka, dvě vokalistky a desetičlenný smyčcový orchestr.

Vnímaly vaše dcery Charlotte a Nelly, že se chystáte na dvanáctikoncertní turné?

Ani ne, protože už si zvykly, že je u nás stále rušno a živo. Ale když jsme s Evou u nás doma zkoušeli, tak holčičky přišly za Ivankou s rozzářenýma očima a řekly jí: „Mami, tatínek s tou Evou Urbanovou tak krásně zpívají.“

Až mě to dojalo, když jsem se to dozvěděl. Holky mají hudbu rády a jsou nadšené, když u nás můj kamarád a řidič Olda Havránek usedne ke klavíru a společně zpíváme.

Turné 2010

  • Karlovy Vary, KV Arena 20. 10. (20.10 hod.)
  • Žilina, Zimný štadión MsHK Žilina 24. 10. (19 hod.)
  • Ostrava, ČEZ Arena 25. 10. (19 hod.)
  • Brno, Hala Rondo 30. 10. (19 hod.)
  • Bratislava, SIBAMAC Arena 4. 11. (19 hod.)
  • Košice, STEEL Arena 6. 11. (19 hod.)
  • Praha, Lucerna 9. 11. (19 hod.)
  • Praha, Lucerna 10. 11. (19 hod.)
  • Olomouc, Hala UP 25. 11. (19 hod.)