A najednou přijde chvíle, která vám zavře ústa. Rázem nevíte, co své přítelkyni vlastně říct. Přemýšlíte, jak a o čem mluvit, máte obavy, abyste třeba ještě „nepřilila olej do ohně“, nebo řešíte, zda dokážete být dostatečně silnou oporou v nelehké situaci. Pročtěte si následující řádky, ve kterých třeba najdete malou nápovědu, jaká vhodná slova volit.

Situace 1 - Kamarádka ztratila práci

Dozvěděla jste tu „novinu“ od vašich společných známých? Neťukejte hned do mobilu její číslo, abyste na ni už z telefonu vychrlila, jak je vám to hrozně líto. Nejvíce jí pomůžete, když budete chápavě poslouchat. Připravte se na to, že vaše praktické rady může v návalu úzkosti nejdříve striktně odmítnout. Pochopte to, přišla o práci, má strach, co se bude dít dál. Snažte se mluvit o budoucnosti co nejoptimističtěji a domluvte se, že jí třeba e-mailem pošlete všechny informace a kontakty, které jí mohou pomoct. Toto je jeden z mála případů, kdy „neosobní“ e-mail přijde vaší přítelkyni vhod. Rozlučte se s ní myšlenkou, která je možná trochu otřepaná, ale naprosto pravdivá a potěší – každá změna znamená nový začátek. Kamarádce také připomeňte, že na svůj problém není sama, má přeci vás!

Situace 2 - Přítelkyně těžce onemocněla

V rozhovoru je nejdůležitější zvolit ten správný tón mezi lítostí a optimismem, správně dávkovat „je mi to líto“ a „neboj se, to zvládneme“. Raději jí pomáhejte jinak. Pokud leží v nemocnici, nakrmte kočku, vyvenčete psa; má-li přítelkyně děti, uvařte jim dobrou večeři, upečte koláč, vyperte prádlo… Má-li kamarádka fungující rodinu, je vás na její podporu samozřejmě více. Mezi návštěvami jí zavolejte všechny veselé novinky a drby. Přineste jí časopisy, které by ji mohly zajímat. Snažte se ji udržovat ve spojení s okolním aktivním světem, aby byla připravená se do něj lehce vrátit, až dokončí léčbu v nemocnici. A na tu dobu si naplánujte něco příjemného, třeba návštěvu divadla, dámskou jízdu v oblíbené kavárně nebo společný výlet.

Situace 3 - Kamarádce zemřel někdo blízký

Bojíte se cokoli říct, abyste nepřivolala pláč? Nemějte strach, vaše kamarádka není schopná myslet na nic jiného, než na svou ztrátu, tak co je špatného na tom, když ji vaše jemná a chápající slova přivádějí k slzám? Pláč přináší uvolnění. Pokud ztratila babičku nebo dědu, jde spíše o tichý smutek a krásné vzpomínky. Větší cit z vaší strany si žádá ztráta maminky nebo táty. Bolest může být spojená s pocitem viny nebo slovy, která zůstala mezi rodiči a dcerou nevyřčená. Vyslechněte si kamarádčinu bolestnou zpověď a neoponujte jí, bude-li cítit za něco vinu. Připomeňte jí jen, že rodičovská láska je nekonečná a překoná všechny problémy. Jestliže vaše přítelkyně přišla o partnera nebo dokonce o dítě, slova příliš nezmohou. Potřebuje spíše laskavé objetí a pocit, že tu obrovskou bolest prožíváte s ní.

Situace 4 - Přítelkyni ztroskotalo manželství nebo vztah

Připravte se na dvě možnosti. Jestliže je šťastná a díky rozchodu se jí ulevilo, otevřete si láhev šampaňského a pořádně to oslavte. V případě, že ji to sebralo a je na dně, připravte si uši, šálek čaje a objetí. I když vás to jakkoli láká, nepřidávejte se k přítelkyni, když bude na svého bývalého partnera nadávat. Buďte citlivá a obezřetná, když se vás zeptá na váš názor. Víte o jejím partnerovi něco kompromitujícího? Nechte si to pro sebe, protože kdyby se oni dva dali nakrásně zase někdy v budoucnu dohromady, mohla byste upadnout v nemilost. A raději se kousněte do jazyka, než abyste z úst vypustila: já jsem ti to přece říkala!

V souvislosti s popisovanou čtvrtou situací jistě mnohé z vás napadne – a co říct kamarádce, když jí partner „zahýbá“ s jinou? Mám ji na to ale vůbec upozorňovat? Mám jí to říkat?

Většina z vás to asi zná. Víte, že kamarádčin vyvolený je hlupák, nevěrník, alkoholik. Jste o tom dokonce přesvědčená, ale přítelkyně se tváří, že o ničem neví. Zvažujete, jestli jí otevřít oči, nebo ji nechat žít v sladké nevědomosti. Moje babička říkávala – co se doma upeče, má se tam taky sníst. A proto se nikdy nemíchala do problémů jiných lidí. Jenže co dělat, když se to týká vaší nejlepší kamarádky?

Netlačte na ni

Pokud si myslíte, že je její partner skutečně to nejhorší, co ji mohlo v životě potkat, můžete jí to lehce naznačit. Ale v žádném případě na ni netlačte, aby k tomu zaujala jasné stanovisko. Možná ve skrytu duše ví, že on není nic pro ni, i to, že je úplný hlupák, který si ji nezaslouží. Možná, že s tím nechce nic dělat. Alespoň prozatím.

Kamarádka rozhoduje

Pokud vaši kamarádku podvádí její manžel nebo přítel, vy o této nevěře víte, ale kamarádka nikoli, neříkejte jí to. Raději ji podporujte v tom, aby se věnovala svým zálibám, starala se o svůj vzhled a kondici, pomáhejte jí i v dalších oblastech. Jestliže byste své přítelkyni o nevěře řekla, můžete zničit vztah, který je i navzdory tomu pevný a jde o první „zakopnutí“ partnera.

Situace je ovšem jiná, pokud je kamarádčin partner notorický nevěrník. Tehdy je skoro vaší povinností jí oznámit, co se děje, a pomoct jí dostat se z tohoto vztahu ven. Pokud ví kamarádka o partnerových záletech, mluvte s ní o tom, případně jí zprostředkujte pomoc psychologa. Neraďte jí ovšem, co a jak má dělat. I když se vám to nezdá, vaše názory mohou být zaujaté. O tom, jak pokračovat dál, musí vaše přítelkyně rozhodovat sama.