Za roli Gábiny by několik dívek, v době konkurzu do seriálu, klidně "vraždilo". Tehdy dvanáctiletá Lenka Pletková, dnes už Kaplanová, své obsazení brala racionálně. Původně ji ani nenapadlo, že by mohla nějakou roli získat. Doprovázela totiž pouze svého souseda a kamaráda Otu na konkurz, který si velice přál stát se hercem. „Ota tam nechtěl jít sám, já ještě nikdy nejela taxíkem, a tak mě na cestu na konkurz nalákal právě na tátův taxík,“ vypráví v rozhovoru pro Aha. Otu režisérka Vlasta Janečková neobsadila, všimla si však blonďaté krasavice a ihned ji pozvala do druhého kola.

I když byla z pražských Letňan, nikdy pořádně nebyla v centru hlavního města. Díky seriálu tak poznávala zákoutí Malé Strany a svět plný filmařů. Ten ji ale překvapivě neoslovil. I když je dnes za svůj herecký výkon stále opěvovaná, sama na sebe se nerada dívá a cítí se trapně.

Na natáčení strávila skoro dva roky, a i když pracovala jako profesionálka, uvědomila si, že se herečkou nikdy stát nechce. "Koketovala jsem spíš s myšlenkou, že bych na FAMU zkusila produkci. Ale po druhé sérii mě to přešlo. Nějak se mi v tomhle průmyslu nelíbilo.“

Vystudovala tedy propagaci a výtvarnictví a obrátila se k psaní. Stala se šéfredaktorkou časopisu pro sociální péči s názvem Rezidenční péče a i ve svých 62 letech na oficiálním webu časopisu její jméno stále figuruje. Že raději tiše přemýšlí, než se předvádí dokázala Lenka i ve svých dvanácti letech, když po natáčení dostala výplatu v hodnotě 15 tisíc korun. Místo toho, aby si koupila nějaké holčičí věci, dala je rodičům, aby vypomohla s koupí chaty. Na otázku, zda nyní nelituje, že se stala herečkou odpovídá: „Jsem spokojená, jak to je. Kamarádi byli příjemný bonus dětských let.“ (Zdroj: www.ahaonline.cz, žhavé drby, červen, 2015)