Diskutujte: Vyspala jste se s kamarádem? Ustála byste takový vztah? Musela jste někdy sexuální návrh kamaráda odmítnout?

Lucie vždycky byla ta krásná, úspěšná a ambiciózní. Pracuje přesčas, zkouší různé nové sporty, cestuje do exotických zemí. Kdo ji zná, ani se moc nedivil, když se před rokem a půl rozešla se svým dlouholetým přítelem. Byl to takový nanicovatý chlap - mouchy snězte si mě, se kterým začala chodit krátce po maturitě. Čím dál víc na ni žárlil: nejraději by s ní trávil všechen čas doma u televize.
Když ho Lucie opustila, celé její okolí bylo zvědavé, jakého borce si přivede příště. Manažera? Muzikanta? Sportovce? Tahle sexy blondýna si mohla vybírat.
Jenže se nedělo nic a na Luciině profilu na Facebooku stále zůstávalo zaškrtnuté políčko „nezadaná“. Až na jednom neoficiálním podnikovém večírku z ní vypadlo, že vlastně ani nikoho nehledá. Ještě si prý chce užívat svobodu a nezávislost. A pokud jde o sex – na ten má jednoho dobrého kamaráda, spolužáka z vysoké. „S Martinem je sranda a neočekává ode mě teplé večeře,“ vysvětluje svou volbu Lucie. „Jistoty a zázemí jsem si za těch osm let se svým bývalým užila až nad hlavu. Teď nechci nikoho, kdo by mě omezoval. Ale to neznamená, že chci žít v celibátu.“

Zatím se nebojí, že se do svého sexuálního kamaráda zamiluje.

Přesně to se stane hrdinům americké romantické komedie Kamarád taky rád, která tento týden dorazila i do českých kin. Justin Timberlake a Mila Kunis si v ní zahráli dva superúspěšné a superkrásné mladé lidi, kteří mají za sebou neblahé milostné zkušenosti, a tak se rozhodnou pro „bezpečnější“ sex bez závazků. Ale protože – jak už bylo řečeno – jde o romantickou komedii hollywoodské provenience, jejich nezávazný sex samozřejmě vyústí v lásku s velkým L.

Ovšem pozor! Ve skutečném životě to chodí trochu jinak. Podle statistik, nasbíraných ve Spojených státech, pouze deset procent takovýchto „nadstandardních přátelství“ přejde v opravdový milenecký vztah. Naopak celá čtvrtina se jich rozpadne úplně – dotyční se rozejdou jako kamarádi i jako sexuální partneři.
A jak to dopadne s Lucií? V tuto chvíli se jí nad budoucností přemýšlet nechce. Jisté je, že po boku „kamaráda“ ji rozhodně nevidí. „Až potkám někoho, s kým to bude vážné, Martin to samozřejmě pochopí,“ prohlašuje sebevědomě.

Kafe.cz zjistilo:

  • Podle průzkumu, provedeného mezi studenty na Wayne State University v Detroitu, zažilo někdy sex s kamarádem nebo kamarádkou celých 60 % mladých lidí!
  • Lidé, kteří někdy prožili „kamarádský sex“, uvádějí následující výhody: možnost sexu bez závazků (74 %), dostupnost sexuálního partnera (69 %), možnost spát s někým, komu důvěřujete, na rozdíl od známostí na jednu noc (26 %). K nejčastěji uváděným nevýhodám patří ohrožení přátelství (35 %), vznik jednostranné zamilovanosti (40 %) a pocity viny (16 %).
  • Psychologové varují zejména ženy. Více než polovina z nich neudrží takový vztah na přátelské bázi a citově se angažují. Často jim pak zbydou jen oči pro pláč