Mohlo by vás také zajímat: Tipy, kam zajít na výstavu, koncert či jaké cédéčko stojí za poslechnutí

Divadlo

Letní Letná – 19. 8. - 2. 9.

Během posledních dvou srpnových týdnů se již podeváté park na pražské Letné promění v magické divadlo a cirkus v jednom. Mezinárodní festival Letní Letná až do 2. září představí to nejzajímavější z divadelního světa, nad čím se vám i vašim dětem bude tajit dech, co vám polechtá bránici a hlavně vás nadchne na nadcházející podzim. Lákadlem letošního ročníku je kanadský soubor 7 Fingers, který do Česka poprvé přiveze představení La Vie, kombinující cirkusové umění s kabaretem, tancem a živou hudbou. „Můžete se těšit na žonglování, akrobacii ve vzduchu, na lidech, šálách i řetězech,“ popisuje ředitel přehlídky Jiří Turek.

Kromě 7 Fingers Letní Letná dá prostor ve svém programu i experimentující skupině Cirque Galapiat z Francie či předním evropským souborům například ze Švédska. Vstupenky v rozmezí 70 až 550 korun zakoupíte online na stránkách www.letniletna.cz, na pokladnách festivalu nebo v sítích Ticketpro.

Kniha

Rudolf Brázda – Jean-Luc Schwab - Cesta růžového trojúhelníku, 176 str., nakl. Paseka

V češtině se poprvé vydává kniha Cesta růžového trojúhelníku, která předkládá překlad z francouzského originálu. V české verzi ale za přispění a pečlivé práce s prameny z českých, německých a francouzských archivů Jean-Luca Schwaba, který seznamuje čtenáře s fakty o pronásledování homosexuální menšiny za druhé světové války. Bohužel asi poslední známá oběť nacistických deportací, jimiž se třetí říše chtěla zbavit lidí s odlišnou sexuální orientací, Rudolf Brázda, před rokem ve věku 98 let ve Francii zemřela.

A jeho příběh je opravdu pozoruhodný. Brázda byl mnohokrát vyhoštěn a vězněn, přitom jeho prohřešek byl „prostý“ – byl homosexuál, což se tehdy považovalo za nemoc. Ke svému štěstí se vyhnul pochodům smrti a jakmile došlo k osvobození Buchenwaldu Američany, usadil se ve Francii. Poutavě psaná kniha se strastiplnými zážitky odkrývají roušku tajemství toho, o čem se doposud příliš nemluvilo.

Kino

Total Recall – premiéra 16. 8.

Ano, původnímu filmu Total Recall z roku 1990 s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní rolu jsme podlehli všichni, ale ani nový remake není k zahození. Naopak. Díky filmařské technice, která za dobu více jak dvaceti let výrazně pokročila, si režisér Len Wiseman (mimo jiné má za sebou takové snímky jako Underworld, Underworld: Evolution nebo Smrtonosnou past 4.0) důkladně pohrál se sci-fi prvky, které i díky zajímavému způsobu snímání strhne smysly i pozornost. A navíc – kdo by nechtěl vidět okouzlujícího Colina Farrella nebo Kate Beckinsale v roli jeho manželky?

Přiláká vás tento trailer do kin?

Zdroj: Youtube