V první řadě je potřeba si uvědomit, že zdaleka nejste jediná, kdo tento problém řeší. Podle statistiky je v České republice až 1,2 milionu jednočlenných domácností, což je vzhledem k desetimilionové populaci v naší vlasti opravdu vysoké číslo. Mnoha lidem život "single" dokonce vyhovuje. Když jste ale čerstvě po rozvodu nebo vám partner nedávno zemřel, je pochopitelné, že na vás emoce o Vánocích dolehnou silněji než kdykoli jindy v roce.

Protože navíc funfuje jakýsi zákon schválnosti, zrovna v okolí nemáte žádnou kamarádku, která by byla rovněž osamělá a chtěla by Štědrý den trávit s vámi. A vzít dráhu k rodičům a vrátit se v čase o x let zpátky? To by vás mohlo rozesmutnit ještě víc.

Samozřejmě záleží na tom, jaké máte rodinné zázemí a jak se v něm cítíte. "K rodičům loni na Vánoce přijel i bratr s rodinou. Na poslední chvíli jsem se rozhodla, že se k nim přidám, a udělala jsem dobře. Čím víc lidí se v domě sejde, tím méně máte čas přemítat nad svými osobními problémy. Hrála jsem si s neteří, vyvenčila psa, večer se popilo, vlastně to byl nakonec bezva den," popsala svou zkušenost s prvními osamocenými Vánocemi rozvedená Eva (34).

Někomu ale rodinné sešlosti z duše nevyhovují. "Když se u nás v práci rozdělují vánoční směny, o Štědrý den je překvapivě velký zájem. Mladí lidi, co ještě nemají vlastní rodinu, chtějí radši Vánoce strávit v práci než se svými rodiči a dalším příbuzenstvem," říká 25letá Mirka. "Minulý rok jsme proto s kolegy uspořádali na Štědrý den antivánoční večírek. V práci se sešli všichni, kdo nechtěli být doma. A bylo to fajn."

Možná i vy máte v okolí podobně smýšlející známé, co Vánoce sabotují a podnikají jiné aktivity. Zkuste se k nim připojit, určitě vás přijmou bez výhrad.

Další možností je odjet někam na dovolenou a vyčistit si hlavu stranou od domova. Vánočních pobytů na horách pro nezadané či osamělé je celá řada a potkáte na nich lidi v podobné životní situaci. A pokud vám to finance dovolí, zapřemýšlejte o zájezdu do exotických krajů, kde vám Vánoce bude připomínat akorát tak kýčovitě nazdobená palma. Atmosféra je v tropických končinách zcela jiná - a věřte nám, mnohem veselejší.

Jestliže nejste typ, co se jen tak sbalí a někam sám odjede, máme v záloze ještě jeden nápad. Co takhle využít vánoční čas k nějaké bohulibé činnosti, která udělá radost jak vám, tak někomu jinému? Určitě najdete spoustu lidí, k nimž byl osud ještě nemilosrdnější než k vám. Ať to jsou bezdomovci, opuštění staří lidé v domovech důchodců nebo děti, které nemají na svá tky za kým odjet, ti všichni ocení pomocnou ruku nebo aspoň rozptýlení. Poptejte se v místních neziskových organizacích, zda nepotřebují pro vánoční čas dobrovolníky. Pomůžete tím sobě i jiným.