Tip č. 1

Třikrát kolej Vánoční – pásmo originálních koncertů, Kutná Hora

Galerie Středočeského kraje pořádá v refektáři Jezuitské koleje v Kutné Hoře v rámci vánočních svátků pásmo netradičních koncertů vážné hudby, které prostě stojí za návštěvu.

Sobota 12. prosince (17.00 hod.) – koncert Nástroj krále Davida

Vystoupí harfenistky Pavla Jahodová–Vondráčková, Dana Suchanová, Stania Ramešová. Nebudou chybět tóny Vltavy, na závěr možná uslyšíte i pár vánočních koled v harfovém provedení. A kromě toho se můžete těšit na skladby autorů, jako jsou Pachelbel, Scarlatti, Bach, Mozart, Debussy, Strauss, Smetana či Vogel...

Sobota 19. prosince (18.00 hod.) – Hranice lidského hlasu – alikvotní zpěv

Vystoupí alikvotní pěvecký sbor Spektrum – jeden z mála sborů používající techniku alikvotního zpěvu. Obecně jde o dosti náročnou pěveckou techniku mající kořeny v hrdelním zpěvu asijského původu (Mongolsko, Tibet).

Sobota 26. prosince (18.00 hod.) – koncert Na okamžik v chrámu

Vystoupí Vladimír Jelínek a předvede varhanní sólo (digitální varhany Roland/Rodgers). Uslyšíte neobyčejnou zvukovou i prostorovou konfrontaci původního chrámového nástroje v nechrámovém prostředí kolejního refektáře.

Kde: Jezuitská kolej – refektář (Kutná Hora)

Více na: www.gask.cz

Tip č. 2

Výstava Jak se oblékají pohádky

Loňská výstava nazvaná Jak se oblékají pohádky měla takový úspěch, že se ji pořadatelé rozhodli prodloužit. A navíc přidali další kostýmy! Uvidíte tak více než 200 originálních filmových kostýmů, mimo jiné z Malé mořské víly, Dívky na koštěti či Pana Tau.

Kdy: do 31. prosince denně od 10 do 19 hodin, o vánočních svátcích je otevírací doba upravená.

Kde: Obecní dům, Praha

Více na: www.jakseoblekajipohadky.cz

Tip č. 3

Vánoce s vůní dřeva v Betlémské kapli

Chcete-li letos zažít dokonalou atmosféru staročeských lidových Vánoc, vydejte se do podzemních prostor pražské Betlémské kaple. V historických sklepeních uvidíte nejen krásné betlémy z rozličných druhů materiálů a původní nástroje, jimiž se opracovávalo dřevo, ale budete mít možnost nahlédnout i pod ruce mistrům řezbářům, bednářům, tesařům či krajkářkám.

Kdy: do 3. ledna denně od 9 do 18 hodin, o vánočních svátcích je otevírací doba upravená.

Kde: Betlémská kaple, Praha

Více na: http://www.vanocnivystava.cz/2009/10/14/vanoce-s-vuni-dreva-v-betlemske-kapli-2009/