O tom, že klíšťata jsou v letošním roce mimořádně přemnožená, nemá pochyb. Stačí jít na procházku parkem, anebo se vypravit do lesa na houby a nezvaného hosta si můžete přinést s sebou. A protože je takovýchto aktivních klíšťat čím dál více, doporučení ČHMU zní: Použijte repelent! Pokud můžete, nevstupujte do listnatých a smíšených lesů a pohybujte se pouze po zpevněných cestách. Po návratu z přírody, večer a ráno, vždy prohlédněte celé tělo a případné klíště co nejrychleji odstraňte.

Jak odstranit klíště?

„Mám klíště! Co s ním?“ Tak právě tato otázka prolétne hlavou každému, kde nepříjemného tvora na těle objeví. Pokud se do této situace dostanete, mějte na paměti, že klíště, jako každý jiný živočich žijící na povrchu, potřebuje dýchat vzduch. Přisáté klíště proto v žádném případě nezabíjejte pomocí jakýchkoliv olejů či mastí, které ho udusí! Ani klíště nemačkejte. Může totiž vyvrhnout obsah střev do rány, čímž se zvyšuje pravděpodobnost přenosu nákazy. Nejbezpečnější způsob odstranění klíštěte je za pomoci speciální karty se zářezy, která klíště pevně podebere a vytáhne bez rizika rozmáčknutí a vytlačení obsahu střev do rány. V lékárně můžete koupit i speciální pinzety na klíště. Místo zákusu poté vydesinfikujte běžným desinfekčním prostředkem. Klíštěte se nedotýkejte holýma rukama, mohlo by dojít k přenosu nákazy.

Vyšetření klíštěte

Až donedávna musel člověk, který na sobě našel přisáté klíště, několik týdnů kontrolovat místo vpichu, nebo zpozornět při příznacích nebezpečných nemocí, jako encefalitida, borelióza nebo erlichióza. Teď se může uklidnit výrazně dřív, stačí si nechat klíště vyšetřit. Je zcela jedno, jestli je klíště živé či mrtvé. Nejdůležitější pro vyšetření je tělo (zadeček) klíštěte, který vložíte do igelitového sáčku a odešlete na vyšetření. „Do pěti dnů provedeme analýzu, telefonicky sdělíme výsledek a následně přijde i protokol,“ říká vedoucí laboratoře Miroslava Burýšková z Biotechnologické společnosti Protean.

Kafe.cz zjistilo: Kde se vyšetření klíštěte provádí?

Laboratoř Protean, České Budějovice

Objednat si vyšetření klíštěte můžete přes internet, klíště stačí vložit do igelitového sáčku a poslat na adresu laboratoře.
Kdy jsou výsledky: za šest pracovních dnů
Kolik to stojí: borelióza 610 Kč, encefalitida 750 Kč, erlichióza 610 Kč (vyšetření nehradí zdravotní pojišťovny)

Tip Kafe.cz

Na portálu www.kliste.cz se můžete informovat nejen o výskytu infikovaných klíšťat, ale i o prevenci, průběhu a léčbě nemocí přenášených těmito parazity.