Velikonoční jarmark, Valašské muzeum, Rožnov pod Radhoštěm

Kdy: 3. 4. – 5. 4. 2010
Kde: Dřevěné městečko Valašského muzea, Rožnov pod Radhoštěm
Co vás čeká: V sobotu 3. dubna odstartuje ve známém přírodním skanzenu tradiční veliko-noční jarmark, který potrvá až do pondělí. Zajímá vás vše, co se těchto jarních svátků týká? Pak je to výlet přesně pro vás. Kromě rozsáhlé nabídky velikonočního zboží uvidíte, jak se peče tradiční velikonoční pečivo – jidáše, mazance či beránek a během neděle a pondělí do Dřevěného městečka zavítají folklorní soubory, které budou předvádět tradiční velikonoční zvyklosti, od rapačování, spojeného s obřady Zeleného čtvrtku, až po šmigrust – pondělní velikonoční pomlázku.

Více na: www.vpm.cz

Křepelčí hody, Újezd nad Mží

Kdy: 3. 4. 2010
Kde: Újezd nad Mží
Co vás čeká: Na Bílou sobotu vypuknou v Zámeckém statku v Újezdu nad Mží Křepelčí hody. Těšit se můžete nejen na skvělé jídlo a pití, ale s rodinou budete mít možnost vyrazit hledat Zatoulaného králíčka, zazpívat si na koncertě s dívčí country, zúčastnit se šermířských soubojů, zatancovat si... Na všechny návštěvníky čeká exhibice na trampolínách a na Zoos-tezce zdomácnělých zvířat se na vás těší zvířecí kamarádi – křepelky, pštrosi, koně, ovce, kozy, slepičky, kachny, lama… Nejen děti jistě nadchne i to, že si zde mohou namalovat va-jíčko, uplést pomlázku, či zastřílet si z luku. Po celý den je navíc připraven staročeský jarmark.

Více na: www.zamekujezd.cz

Knížecí Velikonoce, Křivoklát

Kdy: 3. 4. – 5. 4. 2010
Kde: Hrad Křivoklát
Co vás čeká: Za návštěvu během Velikonoc jistě stojí i hrad Křivoklát. Ve všech jeho prostorách můžete přivítat příchod vytouženého jara a spolu s knížecí rodinou se přenést o 150 let zpět do doby našich prapředků. Velikonoční brána hradu se otvírá od 10 hodin a zavře se v 17 hodin. K vidění je i velikonočně vyzdobená kaple. Na všechny zde čeká velký řemeslnický jarmark, který bude v prostorách celého dolního nádvoří a ve vnitřních prostorách dolního hradu. Uvidíte mnoho zručných řemeslníků při práci. Hudbou a slovem bude po všechny dny lákat příchozí skupina Krless.

Více na: www.krivoklat.cz

Velikonoční jarmark na rozhledně, Podvrší

Kdy: 3. 4. 2010
Kde: Podvrší u Veselice
Co vás čeká: Dalším zajímavým tipem, kam se vydat na Velikonoce s rodinou, je roz-hledna Podvrší u Veselice. V areálu rozhledny na vás čekají živé ovce a kozy, odpoledne máte možnost svezení na koních. Po celý den pak bude k dispozici nabídka místních produktů – včelí produkty, keramika, výrobky ze dřeva a další. Pro návštěvníky je navíc připravena ne-tradiční akce. Ten, kdo přinese s sebou jako dar pořadatelům nějakou brožuru, knihu, apod., jejímž tématem je Moravský kras a okolí, získá od pořadatelů kupon opravňující ho v den akce ke vstupu na rozhlednu zdarma pro sebe a omezený počet členů doprovodu. A to není vše – návštěvníci jarmarku mohou sledovat zdobení perníků a výrobu krajky paličkováním a je pro ně přichystaná bohatá nabídka občerstvení a suvenýrů.

Více na: www.rozhledna-veselice.cz

Velikonoční slavnosti na Zeleném mlýně

Kdy: 4. 4. 2010
Kde: Zelený Mlýn
Co vás čeká: Vy i vaše děti se můžete těšit na šermíře z období gotiky i baroka, stejně jako na mafiánskou kaskadérskou show a akcí nabitou show s názvem Agenti. Pro všechny je připraven velikonoční jarmark, tatínky potěší pohled na krásné tanečnice. Zasmát se můžete při komediálním příběhu Máčení nepoctivého pekaře a o tom, jak probíhal soudní proces před více než pěti sty lety, se dozvíte v mučírně. Na velké i malé čekají tématické hry, například střelba z luku i kuše, rytířský turnaj, palné zbraně a další.

Více na: www.zelenymlyn.cz