Ve zdejších slavných termálech se můžete krásně zahřát i v zimě a ještě udělat něco pro zdraví. Přináším vám tipy, kam se na Slovensku vydat. Třeba na prodloužený víkend...

Piešťany

Asi nejznámější a zároveň jedny z největších lázní na Slovensku jsou hojně navštěvované zahraničními turisty. A většina z nich je právě z České republiky. Jsou proslaveny vynikající termální vodou o teplotě 75 stupňů Celsia a také sirným bahnem se skvělými účinky – především na pohybové ústrojí. Nádherné lázně v údolí řeky Váh mají dvousetletou tradici a pro lázeňské hosty pořádají řadu kulturních programů, takže se zde rozhodně nudit nebudete.

Co se zde léčí: Poruchy pohybového aparátu, například revmatické potíže, osteoporóza, anebo poúrazové a pooperační stavy.

Více na: www.kupelepiestany.sk

Podhájská

Stále oblíbenější mezi Čechy jsou lázně Podhájská nedaleko Nových Zámků. Proč? Protože zdejší termální voda je doslova světovým unikátem a má ty samé vlastnosti jako voda z Mrtvého moře. Pochází z třetihorního vřídla a ohřívá se na teplotu 80 stupňů Celsia, je slaná a proslavená svými léčivými účinky, a to doslova na celý organismus. Velmi vyhledávaná je lidmi s kožními problémy. Lázně určitě stojí za návštěvu – na ploše 12 hektarů zde totiž najdete termální koupele s celoročním provozem.

Co se zde léčí: Bolesti zad a pohybového aparátu, kožní problémy, cévní onemocnění či problémy s dýchacím ústrojím.

Více na: www.lazne-podhajska.cz

Lázně Brusno

Pokud si chcete užít lázně v naprostém klidu a kochat se krásnou přírodou, pak si zajeďte do lázní Brusno. Najdete je v údolí slovenského Rudohoří a kromě koupelí se můžete vydat i na výlet do blízkých hor či do Nízkých Tater. Lázně se nachází v nadmořské výšce 424 m a kromě nádherné krajiny si můžete užívat zdejších léčivých a minerálních pramenů.

Co se zde léčí: Pohybový aparát, trávící a dýchací ústrojí, oběhové ústrojí a nemoci z povolání.

Více na: www.kupelebrusno.sk

Turčianské Teplice

Jako v ráji se možná budete cítit v lázních Turčianské Teplice, které patří k nejstarším na Slovensku. Zdejší síranovo-hydrouhličitanovo-vápenatě-hořečnatá a slabě mineralizovaná voda o teplotě 42 stupňů Celsia příznivě působí na celou škálu zdravotních problémů. Navíc se v této oblasti určitě nudit nebudete. Navštívit můžete pohoří Velká Fatra a vyrazit na procházku rozsáhlým parkem se vzácnými dřevinami a botanickou zahradou se zaměřením na pěstování tropických rostlin a orchidejí. Nejen rodiny s dětmi pak ocení nový a moderní aquapark včetně tobogánu s filmovou projekcí.

Co se zde léčí: Ledviny a močové cesty, pohybové ústrojí, neurologická onemocnění, gynekologická onemocnění dětí a trávicí ústrojí dětí.

Více na: www.turciansketeplice.sk

Kafe.cz zjistilo

Kam se ještě na Slovensku vydat?

Bardejovské Kapele

Také tyto lázně na východě Slovenska patří u našich sousedů k nejvyhledávanějším, a to pro léčivé minerální vody a klidné a tiché prostředí.

Co se zde léčí: Nemoci zažívacího ústrojí, nemoci poruch látkové výměny, nespecifické nemoci dýchacích cest a choroby z povolání.

Dudince

Nejteplejší místo na Slovensku a mají stabilní klima. Kvalita zdejší vody je unikátní ve světovém měřítku, a to pro vysoký obsah kysličníku uhličitého a sirovodíku.

Co se zde léčí: Nemoci pohybového ústrojí, nemoci nervové, choroby žaludku, krevního tlaku, kožní choroby a při onemocnění dýchacích cest.

Další slovenské lázně najdete na http://a-z-lazne.slovenske.info.

Již příští týden vám prozradíme, do jakých lázní můžete v zimě vyrazit u nás.