Pomalu, ale jistě

„Měl jsem pacientku, říkejme jí Julie. Přivedla ji ke mně nadváha, vysoký tlak a zvýšený cholesterol. Standardní doporučení by znělo: potřebujete alespoň půl hodiny aerobního cvičení denně,“ konstatuje doktor Robert Maurer. „Místo toho jsem jí ale navrhl: Co kdybyste zkusila každý den před televizí jednu minutu šlapat na místě?“ Když se k němu pacientka za týden vrátila, radostně oznamovala, že úkol splnila. Pravda, moc pohybu tím sice do svého denního režimu nepřidala, ale podařilo se jí začít. A co víc, její mysl byla optimisticky naladěna prvotním „úspěchem“ a překypovala ochotou přidávat si další a další cvičení – až se během několika měsíců skutečně dopracovala k oné půl hodině aerobiku denně.

Doktor Robert Maurer tento příklad uvádí ve své knize One Small Step Can Change Your Life: The Kaizen Way jako příklad japonské metody kaizen (japonsky doslova: „postupná změna“), která nás učí, že po malých, zdánlivě nepatrných krocích se často dostaneme tam, kam chceme, jistěji a rychleji, než když si klademe příliš ambiciózní cíle a předsevzetí.

Pět minut denně

Máme-li nějaký velký a odvážný cíl, jako například změnit profesi, zhubnout deset kilo, zaplatit dluhy nebo napsat knihu, často nám připadá celý projekt tak náročný a závažný, že ho stále odsouváme: až se to bude lépe hodit, až budeme mít víc času. Metoda kaizen nám však umožní začít teď hned. Stačí si položit otázku: jakou nejmenší konkrétní činnost mohu pro svůj cíl udělat už zítra? Co budu od zítřka dělat jinak? Kde mohu ve svém každodenním rozvrhu najít pětiminutovou pauzu, kdy se budu věnovat pouze této věci?

Krok za krokem

Podaří-li se vám začít proměňovat svůj cíl do malých, ale zcela konkrétních kroků, jste na dobré cestě. Chcete-li si například založit vlastní firmu, prvním takovým úkolem může být zjistit na internetu, jaké úřady musíte obejít a jaké dokumenty předložit. Chcete-li udělat zkoušku z angličtiny, můžete se začít učit jednu frázi denně. Už za měsíc bude vaše slovní zásoba o hodně bohatší.

  • Klíčové ovšem je věnovat se svému „kaizenu“ každý den. Jakmile se stane součástí vaší každodenní rutiny, váš cíl už zdaleka nebude tak nedosažitelný.

KAFE.cz zjistilo:

Metodu kaizen používá ve svém managementu řada japonských firem, mimo jiné například Toyota.