Markéto, než jsme spolu měly před lety první pracovní schůzku u KAFE, vyložila sis na mě karty. Používáš tedy výklad karet i pro svoje potřeby? Ano, byla jsem zvědavá, zda budeš vypadat tak, jak jsem si tě představovala, a ono jo.

Kartářky jsou tedy na nás připraveny, ale jak by se měl zachovat člověk, který se chystá na výklad karet vypravit? Lze nějak předejít tomu, abychom nenaletěli - s odpuštěním - nějaké podvodnici?
Tak určitě by se mělo jednat o osobní schůzku, protože důležitý je „kontakt energií“, možnost leccos doplnit, aby nebyly pochybnosti na základě případné chybné interpretace. Pokud někdo slibuje podrobný výklad po telefonu nebo písemnou formou na dálku, nezní to příliš důvěryhodně.

A co když nám bude vyloženo něco negativního? Nemůže to špatně ovlivnit naše další činění? Nebude nás zbytečně ochromovat strach?
Je třeba odvíjet věci od přítomnosti - zajímá nás TADY a TEĎ. A dobrá kartářka musí navíc odhadnout, co ten člověk unese, ne ho stresovat. Lidé chodí ke kartářce, když se ocitnou v mezní životní situaci, když neví kudy kam. Návštěva dobré kartářky pomůže odpovědět na otázky: kdo jsem, kam kráčím, čeho zde mám dosáhnout, co si o sobě a druhých uvědomit a jaký je smysl mého bytí. Nečekejte však, že se dovíte přesně, co vás čeká, a už vůbec nepočítejte s nějakou předpovědí na celý život! „Do roka a do dne“ v tarotu neplatí!

Co nás teda čeká u kartářky? Jak vypadá třeba výklad u tebe?
Na ten nejjednodušší výklad se berou tři karty: minulost – přítomnost – budoucnost. Jak už jsem řekla, na budoucnost nenahlíží tarot fatalisticky. Karta naznačuje, jak by věci byly, kdyby nedošlo ke změně. Nedá se s přesností říct, jak to dopadne, protože do děje vstupuje vlastní vůle. Tarot hledá cesty, odhalí potíže v povaze. Neříká, že takto se to stane. Dobrý výklad tarotu snesou i citlivější povahy.

Napsala jsi už dvě knížky. Co bys o nich řekla?
Spousta lidí dnes hledá kořeny, od kterých se odvíjí přítomnost, ale i budoucnost. Jedním z možných nahlédnutí jsou právě astrologické aspekty. Astrologický aspekt se týká tematiky lunárních uzlů, neboli Dračí hlavy a Dračího ocasu. Dračí ocas v daném znamení představuje symbolický vstup do pozemské roviny v okamžiku narození a vyjadřuje kvality i negativa vědomí. Dračí hlava je pak symbol vrcholu uvědomění a změn, které jsme museli (většinou nedobrovolně) vykonat, ale díky kterým jsme dokázali optimalizovat negativa své povahy. Je to boj. A vědomí se často diví, co to to nevědomí provádí…

Máš nějakou úsměvnou příhodu ze svých "sezení"?
Rozesmál mě třeba dotaz jedné mladé ženy. Ptala se, zda je těhotná. Copak neví, že existují těhotenské testy?

Sama jsi začala s výkladem karet pouze sobě a kamarádkám. Co bys poradila někomu, kdo si chce svoje schopnosti v tomto směru otestovat, případně je rozvíjet?
Nejdřív si najděte své karty, musí vás oslovit, zaujmout třeba grafikou, prostě aby na vás mluvily… taková ´láska na první pohled´. Nevybírejte rozumem! Studijních materiálů o tarotu existuje spousta, je snadné základy nastudovat a použít psychologický význam karty, kterou si nalistujeme
v kterékoliv knize. Problém je ovšem v tom, že si málokdo je schopen udělat sám intuitivní výklad, protože prostě lžeme sami sobě. Platí, že příliš složité odložíme a příliš jednoduché nevyužijeme.

Všimla jsem si, že na trhu je nepřeberné množství krásných malovaných karet. Prozradíš nám, které karty používáš ty?
Já sama už roky vykládám pomocí karet, jež byly k vidění ve filmu Žít a nechat zemřít s Jamesem Bondem, kde s jejich pomocí „hledala svůj osud“ krásná „bond girl“ Jane Seymorová. A možná si pamatujete, jak ji nápaditý James Bond oklamal, když jí podstrčil balíček karet, ve kterém byla 78krát pouze karta „Milenci“. Jak snadné vytáhnout „tu pravou“ a podlehnout osudu…

Bond girl a "její" karty (film James Bond - Žít a nechat zemřít)