Hanko, netajíš se tím, že jsi absolvovala umělé oplodnění, z kterého se narodily krásné holčičky. Můžeš čtenářům stručně přiblížit celý proces?
Prošla jsem úvodní konzultací, při které jsem se dozvěděla, že nejsem úplně nejzdravější, že mám částečně průchodnou jednu stranu vejcovodu a tu druhou vůbec, takže jsme po dohodě s manželem přistoupili k variantě umělého oplodnění. Podstoupila jsem hormonální přípravu, abych měla při odběru větší množství vajíček. Dělá se to z toho důvodu, že kdyby nevyšel první pokus umělého oplodnění, tak aby se použila pro další pokusy předem připravená vajíčka (zmražená). V období nastimulování hormony jsem si asi deset dní píchala injekce, potom následovalo vlastní odebrání vajíček. To probíhá při mírné narkóze. Mezitím lékař vybere nejzdatnější a nejrychlejší jedince (spermie) a zavede je pak přímo injekcí do vajíčka, která pak umístí do dělohy (tento proces se již neděje při narkóze, ale v normálním stavu). My jsme přistoupili k uložení dvou vajíček, protože jsem byla rozhodnuta, že bych si stejně obě děti nechala.

Co bylo pro tebe v rámci léčby vůbec to nejtěžší?
Celé jsem to vnímala dobře, člověk musí být zodpovědný, hlídat injekce tak, jak je lékař určí. Čas zde hraje velmi důležitou roli, každá minuta rozhoduje. Ta technologie už je tak přesná, že by stačilo přijít o deset minut později a už by se mohlo všechno zhatit. Nejtěžší asi bylo období, kdy jsem byla v hormonální přípravě, není to stav, ve kterém bych se cítila nejlépe, nicméně jsem věděla, že to dělám proto, že chci děti, a okamžitě po vysazení hormonů a odebrání vajíček jsem byla opět naprosto v pohodě. Nejtěžší období bylo zvládnout ten tlak, který ve mně vyvolávala zvýšená hladina hormonů.

Jak se k tvému rozhodnutí postavil tvůj manžel? A co syn? Chtěl sourozence? A do jaké míry jste ho seznámili s danou situací?
Syn Filip byl s danou situací seznámen okamžitě, protože ho vedle sebe vnímáme jako rovnocenného partnera, před kterým nic neskrýváme. Filip si moc přál mít sourozence, můj muž se k tomu postavil čelem jako správný chlap a také děti ještě chtěl, takže na odběr reagoval tak, jako že: „no a co, tak je to věc, která je v této situaci nutná.“ Odběr prostě podstoupil.

Knižní tip KAFE.cz

Konzultovala jsi s někým pohyb a výživu v těhotenství?
V prvním těhotenství jsem výživu a pohyb konzultovala, ve druhém už jsem si vše koordinovala sama a vnímala jsem své signály těla, snažila jsem se reagovat na potřeby tak, abych to pokryla. Takže když přišly zhýralé chutě, tak jsem je tělu dopřála, protože jsem věděla, že prožívám aktivní těhotenství a měla jsem dobrý pocit, že všechno zase vycvičím. Cvičení jsem konzultovala s mojí paní doktorkou, která moje holčičky také rodila.
Ta říkala: „No jak myslíš, ale když tě tak vidím, tak kdybych bych ti vzala cvičení, tak by to prostě nedopadlo dobře. Cvič tak, jak uznáš za vhodné!“
Na moje hodiny chodila, takže mě měla pod kontrolou. Myslím si, že tím, že mně nesebrala to, co mi přinášelo radost, jsem těhotenství prožila
v pohodě.

Kdybys seděla u kafe s kamarádkou, která se rozhoduje, zda umělé oplodnění podstoupit či ne, co bys jí řekla?

Řekla bych jí: „Běž do toho, pokud se cítíš, že jsi na to dostatečně připravená a chceš to, tak to dobře dopadne.“ A nikdy bych to nikomu nerozmlouvala a jsem moc ráda za ten dokument, který vzniknul, protože jsem mohla být na dálku také jedna z těch, které pošlou poselství „nebojte se toho, vždyť to vůbec nic není. Je to vlastně jen obejití nějakého problému, který je uprostřed vašeho těla, ale jinak můžete donosit úplně normálně, o nic jiného nejde. Takže všem, kteří se rozhodují a vědí, že chtějí miminko, doporučuji, ať se nebojí.

Tip KAFE.cz

Zmíněný dvoudilny dokument „Dar života" uvedla v červnu Česká televize a nyní je film k dispozici na stránkách www.stopneplodnosti.cz.

Jaké jsou tvé současné aktivity?

Aktivit je moc, až mám někdy pocit, že je to na úkor dětí. Ale holky jsou doma s tátou spokojené, tak nemám výčitky. Kromě toho, že se aktivně věnuji svému Fitness clubu, kde předcvičuji, tak mám hodiny i ve studiu Ella v Jesenici. Na jaře jsem vydala dvě cvičební DVD, letní a podzimní období věnuji realizaci své charitativní činnosti v dětských domovech. Společně s TV Nova odstartoval třetí ročník projektu ´Hejbejte se a zpívejte s Hankou a Novou´, ve kterém je zapojeno 30 dětských domovů. Děti nacvičují taneční choreografie v disciplínách aerobik, hip hop a břišní tanec. Letos navíc spolupracujeme s muzikálem Děti ráje. V listopadu projekt vyvrcholí závody v pražském Kongresovém centru. Velmi mě také zaměstnává internetový projekt Hejbejse.tv, snažím se každý pátek natáčet nová videa. Produkčně mi naštěstí pomáhá tým profesionálů, takže já skutečně už jen přijdu na plac a cvičím nebo si povídám s hosty. Přes zimu bych chtěla připravit opět další dvě cvičební DVD, protože na to jsou moje mimopražské klientky zvyklé a já si je takto hýčkám.