Pro ženy, které berou antikoncepci, je posunutí menstruace jednoduchou záležitostí. Pokud jste ale její oddálení, či vynechání ještě nezkoušela, poraďte se s gynekologem. Obecně ale platí, že krvácení, které se obvykle s železnou pravidelností objevuje u uživatelek hormonální antikoncepce, není menstruační, nýbrž pseudomenstruační. Postup u oddalování krvácení je odlišný u různých druhů pilulek, nejste-li si stoprocentně jistá co vlastně berete, zamiřte na gynekologii.

1. Jednofázová antikoncepce

Jedná se o kombinované pilulky s estrogenem a gestageny. Všechny tabletky vypadají stejně a obsahují stejné množství hormonů. V balení je 21 pilulek, po jejich dobrání následuje sedmidenní pauza. U monofázické antikoncepce je oddálení pseudomenstruačního krvácení nejjednodušší. Prostě neděláte sedmidenní pauzu, ale pokračujete v užívání dalšího platíčka. Krvácení se dostaví až tehdy, když platíčko doberete a opět uděláte týdenní pauzu.

2. Třífázová antikoncepce

Pokud berete kombinovanou trifázickou antikoncepci, budete to mít s oddálením krvácení poněkud složitější. Třífázová antikoncepce obsahuje sice stejné hormony jako jednofázová, ale v každé fázi cyklu berete jinak velkou dávku hormonů.
Pilulky pro jednotlivé fáze cyklu jsou barevně odlišené. Chcete-li posunout krvácení, doberte všechny tablety z platíčka a bez pauzy pokračujte poslední barvou z dalšího platíčka. Předchozí dvě barvy pilulek vyhoďte. Odsunete tak krvácení o několik dní, chcete-li pauzu ještě delší, doberte opět poslední barvu z nového platíčka a opět předchozí dvě barvy vyhoďte. K normálu se vrátíte tak, že po dobrání všech pilulek třetí barvy uděláte klasickou sedmidenní pauzu, během níž se dostaví krvácení a následně pokračujete celým platíčkem tak, jak jste zvyklá.

3. Gestagenní antikoncepce

Gestagenní pilulky obsahují pouze gestageny, estrogen ne. V jejich užívání se nedělá žádná pauza, a tak je k oddálení krvácení využít nelze. Často se ale stává, že při jejich užívání menstruace vymizí úplně, anebo přijde jen lehké špinění.

Kafe.cz zjistilo: Na co si dát pozor?

U některých moderních antikoncepčních přípravků tablety užíváte stále, celých 28 dní. Posledních sedm pilulek ale neobsahuje žádné hormony. Jsou tedy zbytečné, slouží pouze k tomu, aby jejich majitelka nevyšla ze cviku. Máte-li zrovna tento typ antikoncepce, tyto prázdné tabletky vyhoďte a při oddalování menstruace s nimi vůbec nepočítejte.

Tip Kafe.cz:

Pokud neužíváte antikoncepci, můžete menstruaci posunout pomocí hormonálních tablet (např. Norethisteron či Orgametril), které jsou však pouze na lékařský předpis. Užívá se pět dní před očekávaným krvácením, a to většinou v dávce 2x denně 1 tableta.

Kafe.cz zjistilo: Jaké jsou vaše zkušenosti?

Markéta: „Pomohly mi citrony.“
„Mě vždycky pomohly citrony. Menstruaci mi posunuly o čtyři dny. Ale musejí být hodně kyselé a šťavnaté! Slyšela jsem, že výborné jsou také limetky.
Jitka: „Zabírá svařák a teplá koupel.“
„Mám vyzkoušenou kombinaci svařeného vína a teplé koupele. Menstruace se díky tomu urychlí, takže si ji tak vyvolám předem, a pak mám klid.“