Začala jsem pochopitelně po zdroji pátrat. Mrtvou krysu jsem zavrhla. Přeci jen jsem čistotná holka, žiji v pěkném domě a v garsonce by se rejdící hlodavec přehlédnout nedal. Nakonec jsem za smraďocha roku vyhlásila odpad ve sprcháči.

Můj sprchový kout není žádný zázrak moderního stavebnictví. Komůrka 70 x70 (nic pro obézní, ale aspoň mě to nutí udržovat si linii) obložená někdy v sedmdesátých letech. I ten odpad bude z té doby, žádné víko, jen díra zakrytá mřížkou. Ale léta nesmrděl. A není důvod, aby z ničeho nic začal. Nebo ano?

První mě napadlo, že je možná zanesený a jala jsme se ho prolévat dezinfekcemi. Začala jsem klasicky savem. Savo je nejlepší kámoš, říká jedna kamarádka (Pro výrobce. Pokud byste chtěli použít pochvalnou větu jako reklamní slogan, ráda vám sdělím jméno autorky.). Ale tentokrát nebyl. Pak jsem vyzkoušela všechny různé krtky a další chemikálie k tomu určené. Chudák matka příroda. Výsledkem ale bylo, že smrad kanálů nahradil zápach chloru. Takže nic moc. Nejlepší ovšem bylo, že chlorová vůně čistoty nakonec vždycky ustoupila vkusnému odéru Kanál eau parfum.

Další krok byl nákup kyseliny solné. Chodila jsem se dívat do sklepa, zda trubky ještě existují a nepadly za oběť žíravině. Pozitivní zpráva – trubky jsou kvalitní. Negativní, zápach se drží. Trubky musím mít čisté jako chirurgické náčiní na operačním sále.

Mé zoufalství dosahovalo vrcholu. Už si ani nemůžu pozvat návštěvu, abych si nezaložila pověst nebetyčné špindíry. Že žádný osvěžovač vzduchu tenhle smrad nepřekryje, ani nemusím dodávat.

Poslední možnost: vyzobat moudra z diskuzí na internetu. Odpad je prý suchý. Následuje zamyšlení. Byt vedle je dlouho prázdný, a pokud jsme byli napojeni na stejný odpad, možná to je odpověď na mé trable. Navíc, odjíždím na víkendy mimo Prahu, takže pokud trubky za tu dobu vyschnou, může to být skutečně ono. Prý pomůže jen instalatér. Jdu volat! Když to nepomůže, budu se stěhovat!

Co dělat, když zlobí odpad?

Když zapáchá nebo neodtéká umývadlo

Prevence

Tajné heslo: „Bez chemie bychom nepřežili.“ Čisticí prostředky do odpadů s ohledem na životní prostředí nelít po hektolitrech a každý den. Ale jednou za čas bychom je použít měli.

Neodtéká

Nejprve vyčistěte odpad. Použijte starý dobrý zvon. Napusťte umyvadlo plné vody, gumový zvon položte na odpad. Následuje monotematické: Stlačit, pustit. Brzy by vám měla do umyvadla vběhnout nečistota usazená v trubkách.

Sifon

Ten by se měl jednou za čas vyčistit. Usazují se v něm zbytky jídla, vlasy, mastnota, etc. U umyvadla nebo dřezu: nejprve vložte pod sifon kbelík. Potom teprve rozšroubujte. Kbelík zachytí vodu a část usazenin. Sifon vyčistěte a vraťte na místo. U vany: Tam se dostanete k sifonu otvorem pod vanou, nebo uvolněnou kachličkou. Kbelík se vám tam v žádném případě nevejde. Musíte odšroubovat sifon a vyndat ho tak, abyste ho drželi ve stále stejné poloze. Jinak budete vytírat.

Pokud nezabere ani to, radši volejte šikovného kamaráda nebo odborníka. Jde sice v amatérském čištění pokračovat ještě dál, ale to už je jen pro opravdové amazonky.

Setkala jste se někdy s podobnou záležitostí a žádný muž nebyl zrovna po ruce? Napište nám do diskuse o co šlo a my vám přineseme návod, jak jednoduše vyřešit i bez mužské pomoci.