Diskutujte: Máte ve svém okolí někoho, na koho vám ihned padlo podezření? Jak se obvykle bráníte?

Mohlo by vás zajímat: Test: Jste správná kamarádka? nebo Jaká je vaše kamarádka?

Citoví upíři svůj zhoubný vliv podle psychologů uplatňují především na oslabených osobách. To je logické - přiměřeně sebevědomý a vyrovnaný člověk je od sebe dokáže odehnat zavčasu.

Čtyři nejčastější důvody, proč se na vás citový upír nalepí, údajně jsou:

  1. bojíte se (ztráty vztahu, ztráty zaměstnání, sociální osamělosti, reakcí ostatních lidí)
  2. máte vůči upírovi pocit závazku nebo povinnosti
  3. přejali jste nevhodné modely z dětství (citově vysávat partnery se podle statistik nejčastěji nechají ženy, které totéž viděly doma u svých matek)
  4. máte nízké sebevědomí (strachujete se, jestli by vás ještě někdo mohl mít rád nebo se s vámi přátelit, případně zda získáte nové zaměstnání apod.)

Samotné upíry pak lze rozřadit do několika kategorií. Každá si vybírá jiné oběti a používá jiné metody, jak se vám dostat pod kůži. Na jejich obranu se dá říct, že někdy si svůj vliv ani neuvědomují, což se týká především kamarádek, které vás stahují hlouběji. Jestliže se však chcete konečně svobodně nadechnout, budete si muset vyřešit vztahy i s nimi. Mimochodem... Poznáte je třeba tak, když skončí telefonní hovor, že se vám uleví. Nebo máte v kontaktu s nimi tísnivý pocit, případně výčitky svědomí (zdravému rozumu navzdory).

Upír, který s vámi chce být "na jedné lodi"

Často říká: "To jsme dopadli/y, viď?", "Že na mě počkáš, než budeme mít obě miminko.", "Jsme holt tlusté a staré, co bys nechtěla." apod.

Jak se bránit: Zaměřte se na úplně opačnou strategii. Nenechte si přebarvit celý svět na černo a reagujte pozitivně: "Možná mám pár kilo navíc, ale sluší mi to a taky s tím hodlám něco dělat.", "Ne, nezlob se, to ti slíbit nemůžu, že na tebe počkám s těhotenstvím.", "Sice jsem taky single, ale snad se pro mě někdo najde." Buď se z upíra stane normální člověk, nebo nevydrží a "odtáhne" jinam.

Upír přehnaně motivující

Často říká: "Když to nedokážeš ty, tak nikdo.", "Přece bys mě nezklamal/a.", "Bez tebe to tady nepůjde."

Tlak, který tímto chováním upír způsobuje, je přemrštěný. Obvyklým výskytem nebezpečí je pracoviště, upír je často kolega nebo nadřízený.

Jak se bránit: Přestože to bude těžké, musíte se naučit odmítat a nenechat se vyčerpávat.

Upír trpící

Často říká: "Ne, vážně se mi nic nestalo." (tónem, ze kterého je patrné, že se stalo něco opravdu hrozného). "Nezlobím se na tebe." (jenže ve vás vzniká pocit, že ano), "Fakt mi nic není, ale..."

Nejobvyklejšími upíry z této kategorie jsou již dlouho nezadané kamarádky nebo maminky, které nenašly žádnou pořádnou náplň života. Popravdě řečeno, občas se podobně chováme tak trochu všichni. Nesmí jít ale o trvalý jev.

Jak se bránit: Snažte se nepodléhat pocitům viny, když tohoto upíra ponecháte jeho osudu, nezachraňujte ho ve všech situacích. Není vaší povinností třeba každý den večer zavolat mamince nebo utěšovat kamarádku z posledního rozchodu několik let. Nastavte si hranice a dejte upírovi najevo, že ho sice podpoříte, ale musí se také snažit sám.

Upír trestající

Často říká: "Dobře, jak chceš, ale...", "Pokud to neuděláš, poneseš si následky.", "No jak myslíš, ale pak si nestěžuj."

Tento upír se proboural do vaší psychiky přes nízké sebevědomí a neschopnost prosadit si vlastní názory. Zatímco výše jmenované druhy upírů ubližují více či méně bezděky, o tomhle se to určitě říct nedá. Vycítil potenciální oběť a vlastní sebevědomí krmí konzumací toho vašeho.

Jak se bránit: Pokud máte pocit, že na něj nestačíte, vyhledejte pomoc psychologa.

((bean:1:69))