Kdy jste naposledy zažili pořádnou frontu? Tedy myslím tu pravou, ve které musíte čekat na něco nezbytného – ne frontu na odbavení do letadla na dovolenou. Třeba předvánoční frontu na strouhaný kokos do cukroví, jaká byla za předešlého režimu běžná. To už je ale dávno, co…

„Většině lidí připadá fronta jako něco dost ponižujícího. Je to ztráta volnosti pohybu ne nepodobná uvěznění,“ soudí psycholog Marek Juřena. „Ve skutečnosti je ale fronta vlastně velmi demokratický výdobytek.

Zvláštní kategorii tvoří jakési fronty-nefronty v luxusních restauracích a barech. Zavoláte tam nebo se zastavíte a oni vám brnknou na mobil, jakmile se uvolní místa u stolů.

Sledují teplo zákazníků

Nejvíce úsilí frontologů ovšem bylo investováno do supermarketů. Jak to udělat, aby se lidé dostávali k pokladnám plynule a co nejrychleji? Jinak se totiž naštvou a příště půjdou jinam. Na řešení této otázky už vznikla ve světě řada důmyslných systémů.

Ten zatím nejúspěšnější pracuje s infračervenými kamerami a senzory. Na základě tepla vyzařovaného masou přicházejících zákazníků odhaduje potřebu otevření pokladen, senzory v obchodě měří okamžitý čekací čas a délku fronty. Vedoucí obchodu podle toho může včas posilovat či oslabovat personál na pokladnách – nebo jde-li o alibistu, může rozhodování nechat na počítači.

Tak vidíte, kam jsme se až dostali od naší obyčejné fronty před sámoškou.

Japonci čekají, Číňané předbíhají!

  • Podle způsobu čekání se prý pozná charakter národa - na toto téma existují dalekosáhlé úvahy. Něco na nich asi bude, protože rozdíly tu určitě jsou.
  • Hoteliéři v Německu si třeba před časem rozesílali upozornění: zabraňte tomu, aby ve frontě u švédského bufetu čekali Čínané spolu s Japonci! Japonci totiž vždy stojí slušně v řadě, zatímco Číňané je tvrdě předbíhají. Oba národy přitom své jednání považují za normální – tak to přece chodí. Situace pak končívají hádkami.
  • Znáte ten starý vtip na téma, jaký je rozdíl mezi Němci a Američany? Když na zastávce tramvaje stojí tři Němci, vytvoří prý frontu. Když tři Američané, vytvoří dav; a dál: tři Italové politickou stranu, tři Francouzi stávkový výbor. A co když se sejdou tři Češi? To už si doplňte sami – a když vás napadne něco vtipného, napište nám to do diskuse!