Tvrdí to aspoň společná studie psychologů ze Sun Jat-senovy univerzity v čínském Guangžou a ze státní univerzity v americké Minnesotě.

Svou práci nazvali Symbolická síla peněz a neváhají v ní tvrdit, že hotovost má na člověka v řadě ohledů stejný vliv jako láska!

Komu peníze v rukou šustí

Těžko si asi představíme královnu Alžbětu II. či Julii Robertsovou, jak loví po kapsách drobné při placení dejme tomu nákupu v zahradnictví nebo drinku na pláži.

Notabene notafil

  • Numismatici studují a sbírají mince, notafilové dělají totéž s bankovkami. Jde ovšem o obor poměrně mladý: mezinárodní asociace notafilů byla založena teprve v roce 1961.
  • První papírové peníze byly uvedeny do oběhu v Číně už kolem roku 650 našeho letopočtu. Moc se ovšem neujaly. První evropské bankovky vydali v roce 1661 Švédové. U nás jejich nápad převzala Marie Terezie – za její vlády se objevily tzv. bankocetle.
  • V současnosti existuje ve světě zhruba 180 měn vyjadřujících svou hodnotu také v bankovkách. Bankovek samých pak existuje několik tisíc druhů.
  • Pro hodnocení zachovalosti bankovek existuje speciální žebříček. Nejlepší je označení N - oboustranně bezvadně zachovalý exemplář, dosud neobíhající. Následují známky od 0 do 5 (pětka už je ovšem exemplář silně znečištěný, poškozený, natržený, s chybějícími rohy aj.).
  • Za naše nejkrásnější bankovky bývají považovány ty z počátku I. republiky navržené Alfonsem Muchou a Maxem Švabinským. Nejdražší a nejvzácnější je pětitisícovka z roku 1919, která se zachovala pouze ve 26 exemplářích.