I když rodiče nezřídka argumentují, že kulatou postavu jejich potomka nezpůsobuje přejídání, nýbrž choroba, endokrinolog to obvykle vyloučí.

„V dětské populaci se v pětadevadesáti až devětadevadesáti procentech případů jedná o běžnou obezitu, která je způsobena zvýšeným příjmem potravy,“ říká MUDr. Zlatko Marinov z pražské Fakultní nemocnice Motol.

Rodiče se přitom tloušťky svých dětí obávají. Ukázal to červencový internetový průzkum společnosti SANEP mezi více než 11 000 lidmi, kteří mají jednu či více ratolestí mladších 18 let.

Pětina dotázaných přiznala, že jejich potomek je obézní nebo má výraznou nadváhu. A třetina dodala, že hmotnost jejich dítěte u nich vyvolává vážné obavy kvůli zdravotním důsledkům.

Současně ale 17 % respondentů nijak nedbá o jeho zdravý životní styl.

Začíná to v kolébce

„Tukové buňky se vytvářejí asi do dvou až tří let věku dítěte a jejich počet se v průběhu života většinou už nikdy nesníží.

Když se člověk později snaží zhubnout, objem tukových buněk se jen zmenšuje podle obsahu tuku v nich,“ vysvětluje výživová expertka Kristýna Galová z brněnského institutu kompliment.

Při nadměrném příjmu energie a nedostatku pohybu můžou naopak tukové buňky neustále přibývat.

Pomoc na internetu

  • www.zdrava-abeceda.cz: za podpory společnosti Danone probíhá projekt Zdravá abeceda, který se zaměřuje na výchovu ke zdravému životnímu stylu v mateřských školách a letos poprvé také ve školních družinách.
  • www.vyzivadeti.cz: stránky stejnojmenného poradenského centra se věnují srozumitelnému vysvětlování dětských výživových doporučení. Navíc jeho nutriční terapeutky každý všední den od 9 do 17 hodin radí na infolince 800 230 000.
  • www.yesneyes.cz: v rámci projektu Žij zdravě Všeobecné zdravotní pojišťovny se tyto stránky věnují prevenci dětské nadváhy a obezity.