První a poslední vážnou známost jsem měla ve dvaadvaceti. Jmenoval se Hynek, byl chytrý, hezký a okouzlující a já do něj byla šíleně zamilovaná.

Lepší pozdě než později!

Odpovídá PhDr. Petr Šmolka, psycholog, Poradna pro rodinu, Praha 12

  • Svobodná a k tomu bezdětná pětatřicítka! Ještě před 15 či 20 lety bychom ji považovali za nepatřičného exota. Dnes jde naopak o jev, s nímž se potýká nezanedbatelné procento Adéliných vrstevnic. Některé proto, že se jim rozpadl významný životní vztah, jiné daly přednost studiu, případně budování kariéry.
  • Dnes je však už „biologické hodiny fackují zleva i zprava“, a proto se vydávají na pomyslný seznamovací trh. Popravdě řečeno, nejsou to zrovna snadné výpravy. Nejkvalitnější „zboží“ je dost probrané, přesto by se možná ještě nějaký ten kousek našel. Jen vědět kde ho hledat.
  • Vztah s Hynkem Adélu nepochybně poznamenal. Jeho zrada musela hodně bolet, ale i zde by mohlo platit, že „lepší pozdě než později“. To samé jí totiž mohl udělat pět let po svatbě a nechat ji samotnou i s dětmi.
  • Adélina kamarádka Jana má v mnohém pravdu. Vždyť pravděpodobnost, že případný budoucí partner bude jen tak „náhodou“ procházet její kuchyní či obývákem, se limitně blíží nule. Je skutečně třeba, aby sama začala aktivně partnera hledat!
  • Nikdo jí samozřejmě nemůže garantovat „dodávku“ ideálního muže podle představ, ale tzv. náhradní formy seznamování můžou výrazně zvýšit pravděpodobnost úspěchu. Je to zkrátka podobné: buď můžeme sedět s jedním prutem u rybníka a čekat, zda se chytne nějaká ta zlatá rybka, nebo se rozhodneme vhodit tam síť v naději, že v ní mezi spoustou mřenek uvízne i nějaký ten kapitální kousek. Náhradní formy seznamování právě takovou síť představují.
  • A pokud dnes řeší rozpaky a strach z případného trapasu při seznamování, měla by vědět, že stejné pocity prožívají i ti muži. Ani oni si „na souši“ neověří, zda by spolu uměli plavat. Jednou do vody prostě vlézt musí!