1. Postýlka a spánek

Jednou z prvních věcí, které byste si domů měla pořídit, je dětská postýlka. Spát s dítětem ve vaší posteli totiž může být velmi nebezpečné – snadno jej můžete zalehnout, anebo udusit, například peřinou. Vyberte si proto jednu z dětských postýlek, která je ze zdravotně nezávadného materiálu, má polohovací rošt a ideálně i sesuvnou bočnici. Nezapomeňte vybrat také kvalitní matraci. Ta by měla být nová i tehdy, pokud postýlku koupíte z druhé ruky. Kupte také prostěradlo a zavinovačku, která je pro spánek malé kojence ideální – připomíná mu totiž prostředí v děloze. Hodit se může i mantinel do postýlky. Polštářek do jednoho roku dítěte potřebovat nebudete.

2. Kočárek

Nákup kočárku je jednou z velmi důležitých věcí, které byste měla v posledním trimestru řešit. Na trhu je jich takové množství, že není jednoduché se v nich orientovat. Předtím, než kočárek koupíte, byste si měla dobře rozmyslet, co od něj očekáváte. Budete jezdit hlavně ve městě, anebo chodit na dlouhé procházky přírodou? Jezdíte často autem? Bydlíte v domě bez výtahu? To vše je velmi důležité pro to, abyste se mohla rozhodnout, zda zvolíte klasický čtyřkolový kočárek či populární trojkolku, jestli je pro vás lepší trojkombinace včetně autosedačky a zda by měl být kočárek skládací a odlehčený. Jakmile si vyberete, podívejte se na internetu i v kamenných obchodech. Zvlášť u dražších kočárků se ceny mnohdy výrazně liší. Pozor také na mnohdy dlouhé objednací lhůty a řešte kočárek včas. Nezapomeňte též na fusak, anebo zavinovačku do kočárku.

3. Vanička a koupání

Na koupání miminka budete potřebovat vaničku. Protože manipulace s malým mokrým a namydleným novorozencem, který s sebou všelijak hází, není jednoduchá, pomůže vám, když si pořídíte takovou, která má zabudované tvarované protiskluzné lehátko, anebo si lehátko přikoupíte do klasické vaničky. Nezapomeňte si pořídit také měkké dětské osušky a kosmetiku vhodnou pro miminko od narození – především mycí gel.

4. Přebalovací pult

Máte doma v dosahu velký stůl, na kterém můžete miminko přebalovat? Pak možná o přebalovacím pultu neuvažujete. Věřte ale, že má své výhody – máte na něm vše po ruce a ušetří vás od bolestí zad. Nad nižším stolem, anebo postelí, se totiž musíte pořádně sklonit a ono třeba dvanáctkrát denně není nic příjemného. Pokud nemáte moc místa, můžete zvolit kombinaci vaničky a pultu, anebo takový pultík, který zavěsíte na zeď a v případě potřeby jej sklopíte. Zajímavou variantou je kombinace komody a přebalovacího pultu. Ten totiž časem odstraníte a máte použitelný nábytek.

5. Lahvičky a krmení

I když předpokládáte, že budete své miminko kojit, nezapomeňte si domů pořídit několik lahviček. Nikdy totiž nevíte, zda budete mít dost mléka a nebudete muset dokrmovat. A vězte, že není nic příjemného, když po příchodu z porodnice zjistíte, že dítě plačící hlady nemáte jak nakrmit, neb jste přece počítala s kojením… V případě, že miminko bude plně, nebo částečně na umělé výživě, měla byste mít kvalitní sterilizátor. Levnější variantu představuje ten do mikrovlnné trouby, dražší, avšak velmi dobrou a rychlou, pak elektrický parní sterilizátor. Další pomůcku, kterou oceníte, je ohřívač lahviček. Pokud kojíte, bude se vám hodit odsávačka mateřského mléka.

Tipy Kafe.cz: Co by vám ještě nemělo chybět?

  • Papírové pleny: Volte nejmenší velikost, často značenou jako Newborn od 2 do 5 kg.
  • Látkové pleny: I když budete dítě balit do jednorázových plen, látkové budete potřebovat na podložení, utření pusinky apod. Mějte proto v zásobě cca 20 kusů.
  • Vlhčené ubrousky: Oceníte je při čištění zadečku miminka doma i na cestách. Volte raději ty bez parfémů, které respektují přirozené pH pokožky.
  • Teploměr: Můžete zvolit klasický digitální, kterým měříte teplotu v zadečku, nebo dražší ušní či čelní teploměr.
  • Odsávačka hlenů: K dostání jsou levnější manuální, anebo dražší na vysavač či nejnovější na baterie.
  • Další potřeby z lékárny: Krém proti opruzeninám, 60 % líh na ošetření pupíku, borová voda na oči, gáza, vatové tyčinky, nůžky na nehty a kartáček na vlasy.
  • Monitor dechu: Pro váš klid je na trhu ideální pomůcka – monitor dechu. Díky němu budete vždy vědět, že vaše miminko správně dýchá a předejdete tak Syndromu náhlého úmrtí kojence. Volit můžete monitor samostatně, anebo v kombinaci s chůvičkou.
  • Koš na pleny: Není sice nutný, ale velmi ho oceníte. Stačí do něj dát špinavou plenku, zatočit víkem a budete ji mít krásně zabalenou v parfémovaném a antibakteriálním sáčku. Koš pak vynesete až po naplnění. Stačí jen dokupovat náhradní náplně.
  • Oblečení: Možná jste již slyšela názor, že není třeba kupovat příliš oblečení v malých číslech, neboť dítě z nich rychle vyroste. To je sice pravda, ale na druhou stranu věřte tomu, že nestačí dvoje malé dupačky – dítě budete i několikrát denně převlékat. Především dupaček a body si tedy ve velikosti 56 udělejte zásobu, abyste je denně nemusela prát a měla dítěti co obléct. Nezapomeňte koupit také čepičku, ponožky a podle ročního období i tenké rukavičky.

Výbavičku máte a teď již zbývá přivést miminko na svět. Jak poznáte, že ten okamžik už přišel a jak probíhá porod? To se dozvíte v dalším dílu našeho seriálu!