Pokud máte bezproblémové těhotenství, pravděpodobně jste se ve druhém trimestru cítila velmi dobře. Ranní nevolnosti ustoupily, vám se vrátila energie a těšila jste se z rostoucího bříška. Za sebou máte nepříjemná vyšetření 2. trimestru a vašemu miminku se daří dobře. Pokud jste prvorodička, zhruba od dvacátého týdne (někdy i dříve) cítíte první pohyby plodu, které se stávají čím dál tím patrnějšími.

Energie ubývá…

Ve třetím trimestru těhotenství, tedy od 7. měsíce, se však můžete cítit jako na začátku – unavená a bez energie. Tím, jak miminko roste a tlačí na vnitřní orgány, se mohou vrátit nevolnosti. Může vás trápit menší chuť k jídlu, často se objevuje pálení žáhy a nadýmání. Hodně žen se setká i se zvracením. Pokud tedy můžete, jezte po malých dávkách a co nejvíce odpočívejte, budete to potřebovat. I když díky velkému bříšku můžete trpět nespavostí a trápit vás mohou i noční můry věřte, že po porodu se hned tak nevyspíte.

Další potíže

A co vás může ještě potkat? Kromě únavy a případných zažívacích problémů ženy na konci těhotenství trápí otoky končetin, časté nucení na močení, stejně jako obtížné dýchání. Objevit se mohou si svědivé vyrážky na nohou či na břiše. Nezbývá než vydržet, po porodu se vše srovná. A ten už je za dveřmi!

Kafe.cz zjistilo:

  • Jen 5 % novorozenců se narodí přesně ve vypočítaném termínu. Zbytek přijde na svět nejčastěji dva týdny před, anebo dva týdny po něm. Za plně donošené se považuje dítě narozené od 38. týdne těhotenství. Od té chvíle se také uvádí, že se na narodilo v termínu.
  • Lékaři jsou dnes schopni zachránit děti narozené již ve 24. týdnu. Avšak předčasně narozená miminka mívají často zdravotní problémy a bývají více nemocná. Čím blíže k termínu tedy vydrží dítě v bříšku, tím lépe.

Vyšetření v porodnici

Ve třicátém týdnu vás čeká třetí ultrazvuk, pokud jej váš gynekolog neprovádí častěji. Zjišťuje se vývoj miminka, velikost, kontroluje se srdeční akce. V posledním měsíci budete do poradny docházet častěji, cca po dvou týdnech. V té době byste již měla mít vybranou porodnici, v níž miminko přivedete na svět. Tam vás gynekolog odešle nejpozději ve 38. týdnu těhotenství.

Kafe.cz zjistilo: Co vás čeká v ambulanci porodnice?

V porodnici vás čeká tzv. kardiotokografie. Jedná se o vyšetření, díky kterému se dozvíte je-li v pořádku srdeční akce miminka a jak vám tvrdne bříško. To vám sestřičky obepnou dvěma elastickými pásy, pod které zavedou dvě sondy. Horní měří kontrakce, dolní tep srdíčka miminka. Výsledkem jsou dvě křivky, které následně vyhodnotí lékař. Tep nenarozeného dítěte by měl být v rozmezí 120 a 160 za minutu.

Nakupte si výbavu

Během posledního trimestru byste si měla pořídit veškerou výbavu, kterou budete pro miminko potřebovat. Nákupy příliš neodkládejte – poslední měsíc už na ně nemusíte mít sílu, navíc miminko se vám může narodit dříve.

Jak se na příchod miminka připravit a co by vám doma nemělo chybět? To se dozvíte v dalším dílu našeho seriálu.