První trimestr těhotenství, tedy prvních dvanáct týdnů, bývá považován za nejrizikovější, a to především proto, že v něm hrozí nejvyšší riziko potratu. Může se stát, že se embryo v děloze přestane vyvíjet, nebo se u něj vůbec neobjeví srdeční akce. Odhaduje se, že takto skončí až každé páté těhotenství… Pokud se u vás objeví jakýkoli problém, především krvácení, ihned vyhledejte lékaře. Zároveň se v tomto období nejčastěji objevují doprovodné příznaky, které mohou být velmi nepříjemné. Jaké jsou ty nejobvyklejší z nich?

Kafe.cz zjistilo:

  • Těhotenství trvá 280 dní, tj. asi 40 týdnů, nebo devět měsíců. Dělí se na tři části – trimestry, a to vždy po třech měsících. Za první den těhotenství se počítá datum začátku poslední menstruace, to znamená, že když vám jej test potvrdí, už je cca měsíc staré.
  • Předpokládaný termín porodu si můžete vypočítat tak, že k datu poslední menstruace připočtete 7 dnů, odečtete tři měsíce a připočtete rok, nebo online, například na www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/52_15934.html. Přesnější termín vám pak řekne lékař při ultrazvukovém vyšetření ve 12. týdnu.

(Nejen) ranní nevolnosti

Nejčastějším doprovodným příznakem těhotenství, který se většinou objevuje kolem 6. týdne, jsou nevolnosti. Termín ranní je však poněkud zavádějící – špatně vám totiž může být v průběhu celého dne. Obvyklé proto bývá zvracení, nechuť k jídlu, či citlivost na pachy, takže se vám může stát, že projít kolem restaurace aniž by se vám udělalo nevolno, bude úkol téměř nadlidský. Tyto problémy trápí více než 50 % žen, nejsou však trvalé – většinou kolem 14., maximálně 16. týdne samy vymizí. I tak se však malé procento žen trápí celé těhotenství, nebo se vrací ve třetím trimestru.

Další tipy Kafe.cz na ranní nevolnosti:

  • Dejte si k posteli sušenky, nebo piškoty a zkuste alespoň něco sníst dřív, než ráno vstanete z postele.
  • Na nevolnosti pomáhá také ledová Coca-cola, kterou ale musíte užívat po lžičkách.
  • Velké oblibě se těší také zázvorový čaj, nebo sušenky.

Bolest prsou a únava

Mnoho žen pociťuje v počátcích těhotenství bolest a napětí v prsou, které souvisí s hormonálními změnami. I tento problém, ač může být nepříjemný, však časem vymizí. Trápit vás může také častější močení, stejně jako zvýšená únava a spavost. Nejlepším řešením je tělo poslouchat a co nejvíce odpočívat. Nebojte, ve druhém trimestru se do vás život zase vrátí a budete se opět cítit plná energie.

Nic není znát

I když se váš organismus radikálně mění, v prvním trimestru na většině žen není fyzicky nic znát. Bříško ještě neroste, prsa se zvětšují minimálně a obvyklý váhový přírůstek bývá jen jeden kilogram. Řada žen pak díky nevolnostem ještě zhubne. Pokud tedy nemusíte a nemáte rizikovou práci, počkejte s oznámením svého těhotenství alespoň na konec prvního trimestru. Budete tak mít větší jistotu, že miminku se dobře daří a těhotenství bude probíhat normálně.

První vyšetření

A jaká vyšetření vás v prvních třech měsících čekají? Rozhodně nic, čeho byste se měla bát. Při potvrzení těhotenství vás čeká vstupní gynekologické vyšetření, které by mělo zahrnovat i krevní testy. Další vyšetření v těhotenské poradně budou zpočátku následovat v rozmezí 4-6 týdnů. Lékař vždy zjistí vaši hmotnost, změří vám tlak a zkontroluje ranní moč. Může vás vyšetřit vaginálně, poslechnout srdeční ozvy plodu anebo provést ultrazvuk. Ten se standardně provádí třikrát v průběhu těhotenství – první z nich právě koncem prvního trimestru, kolem 12. týdne, kdy se upřesňuje termín porodu.

Tip Kafe.cz

NT a biochemický screening ve 12. týdnu
Na konci prvního trimestru si můžete nechat na specializovaném pracovišti provést tzv. NT + biochemický screening. Tento test kombinuje ultrazvukové vyšetření tloušťky nuchálního projasnění (NT = nuchal translucency) s vyšetřením krve matky a provádí v 11. - 13. týdnu těhotenství. Kombinace těchto dvou metod umožňuje detekci 75-80 % dětí s Downovým syndromem. Tradiční screening prováděný v 16. týdnu – tzv. tripple test – dokáže zachytit jen 50-60% dětí s tímto syndromem. Navíc bývá často falešně pozitivní a maminky spíše vyplaší. Bohužel je u nás NT screening stále považován za nadstandardní a nehradí jej zdravotní pojišťovny, ačkoli výsledky z něj jsou velmi přesné. Cena se pohybuje kolem 1 200 Kč.

První trimestr máte zdárně za sebou a co vás čeká dál? To se dozvíte v dalším dílu našeho seriálu!