Můj manžel nikdy nebyl lev salonů, ale po takovém jsem ani netoužila. Byla v něm však klidná síla, která mi pomáhala přenést se přes různá úskalí života.

Všechno se změnilo v 90. letech, kdy přišel o práci, v podnikání se mu nevedlo a on začal žehrat na osud. Dokonce mi záviděl, že jsem se v novém prostředí dokázala rychle zorientovat a našla uplatnění v zajímavém zaměstnání.

Kronika černé kroniky

Byla jsem raději v práci než doma. Už přede dveřmi našeho bytu se mi rozbušilo srdce obavami, jakými výtkami a zprávami z černé kroniky mě manžel zase zahrne.

Pozor na infantilní diblíkovství!

PhDr. Petr Šmolka, psycholog, Poradna pro rodinu Praha 12

  • Z příběhu není jasné, jak je na tom Lukáš. Zda si pro Robertu také krade hezké chvilky, aby se mu lépe snášel život v neuspokojivém manželství, nebo je v něm celkem spokojený a tajný vztah je pro něj jen „na přilepšenou“.
  • Pokud je Lukáš tak říkajíc bez závazků, mohl by zatoužit po společném životě a Robertina konstrukce o nerozvádění se by se mohla během chvilky sesypat! Podobný krok by byl problém nejen kvůli ohledům vůči manželovi, ale i kvůli riziku rychlé ztráty iluzí o novém vztahu.
  • V podobě „ambulantní zamilovanosti“ je totiž dnešní tajný milenecký poměr nepochybně úžasný. Aby také ne, když do něj Roberta vstupovala vyprahlá jako poušť! Nebyla by však ani první, ani poslední, kdo by po spálení starých mostů záhy zjistil, že kolem něj zbývá jen smutná spoušť. Vždyť oba už mají ve svém věku zcela jistě své zavedené zvyky a návyky, jimž není snadné se navzájem přizpůsobit.
  • Nic proti, chce-li si Roberta život s morousovitým manželem něčím zpříjemnit. Je jen poněkud sporné, zda zrovna milenecký poměr je nejvhodnější cesta. Nejen kvůli morálním zásadám, ale spíš kvůli karambolům, jež můžeme přivodit. Chybička v konspiraci je pouze jedním z nich. Ještě horší je, utěšujeme-li se pocitem, jak máme vše pod kontrolou, až s hrůzou zjistíme, že jsme si to pouze nalhávali.
  • Rozhodně nechci mentorovat, natož brát komukoli pocit štěstí. Přesto bych si dovolil apelovat alespoň na jistou zdrženlivost. Vnější okázalostí a demonstrováním mileneckého vztahu před okolím Roberta neshazuje jenom podváděného partnera, nýbrž především sama sebe. Zaslechne-li pojem infantilní diblík, tak pozor: mohlo by se mluvit o ní!