Krásné opálení se v posledních letech stalo naprostým fenoménem. Bílá pokožka je podle některých názorů odpudivá a společensky mnohem více žádoucí je jednolitá bronzová barva, v níž údajně člověk působí zdravěji.

Co opalování vlastně je?

Opálení není nic jiného než vlastní tělesná ochrana proti slunečnímu záření. Působením záření paprsků UV-B se aktivují zvláštní buňky pokožky (melanocyty), aby vytvářely intenzivněji bílé melaninové pigmenty. Tyto pigmenty hnědnou na cestě do svrchních vrstev pokožky vlivem záření UV-A a kyslíku z krve (nepřímá pigmentace). Jestliže už proběhla určitá pigmentace předem, kůže okamžitě zhnědne působením záření UV-A (přímá pigmentace).

Jak to bylo kdysi…

Z historického hlediska je popularita hnědé pokožky ale naprostým opakem toho, co považovali za krásné naši předkové. Šlechta naopak dbala na naprostou bělost kůže, dámy se skrývaly před nežádoucími paprsky pod slunečníky a těla ukrývaly v róbách. Proč? Protože opálení byli pouze ti, kdo pracovali venku na polích, urození lidé se poznali podle toho, že byli bílí.

Fenomén, zvaný hnědá kůže

Dnes znamená být opálený něco zcela jiného. Kdo je pěkně bronzový, byl buď na dovolené u moře (má na to peníze) nebo pravidelně navštěvuje solárium (má na to peníze) a z toho vyplývá, že je úspěšný. Fakt, že opalování přináší i zdravotní problémy, bohužel jen málokoho odradí.

Mořská hnědá je jiná

Přirozeného a hlavně celistvého opálení na slunci (kterého ale v našich klimatických podmínkách docílíte jen opravdu důsledným povalováním a obracením se na lehátku či dece ze všech stran po vícero slunečných dnech) docílíte nejlépe u moře. Intenzita slunce v přímořských státech je zcela jiná než u nás a tak i barva kůže je odlišná, přijedete-li opálení ze zahraničí nebo ležíte-li týden u Mácháče. Mořské hnědé (nebo až specificky nažloutlé) barvě kůže se nejvíce blíží opálení ze solárií, která dnes najdete takřka na každém rohu. Nabízí se zde opalování vleže i vstoje, a tak za poměrně krátkou dobu můžete dosáhnout kýženého odstínu. Nebude to ale (stejně jako dovolená u moře) zadarmo.

Nástřik místo slunění

V současné době je můžete být hnědá, aniž byste musela na slunce. Navíc jde i o řešení pro ty, kteří se nemohou opálit a po zdravé barvě touží. Asi nejbezpečněji budete mít hnědou pokožku pomocí nástřiků, které již dnes nabízí každé lepší solární studio či fitcentrum. Nástřik je potřeba pravidelně opakovat, ale máte jistotu, že nejde o reakci kůže, nýbrž jakýsi umělý hnědý nátěr. Zbývá si již jen vybrat, která metoda nejlépe vyhovuje vám. Pokud nechcete navštěvovat solárium, můžete si doma vyzkoušet některý ze samoopalovacích krémů.

Kafe.cz zjistilo:

  • Nástřik je nejšetrnějším způsobem opálení, které vydrží sedm až dvanáct dní.
  • Aplikace trvá deset minut a provádí se pomocí speciální pistole.
  • Den před nástřikem byste neměla použít žádné krémy, mléka, make-up, ani deodoranty, pokožka by měla být čistá. Doporučuje se udělat si peeling.
  • Po nástřiku byste naopak měla peeling či drhnutí ručníkem vynechat. Stejně tak se nedoporučuje dlouhé koupání či cvičení, protože nadměrné pocení by opálení neprospělo.
  • Aplikace se nedoporučuje v těhotenství, během menstruace, v období přechodu, při nadměrném pocení a při nemoci.
  • Na kolik vás opálení vyjde? Při aplikaci na celé tělo počítejte s cenou od 300 Kč výše.

Tipy Kafe.cz