Oba bydlí u mě, ale otce pravidelně navštěvují. Snažím se respektovat, že naše rozpory se dětí se netýkají, mají právo na mámu i tátu. Já jsem ta, která je honí do učení a do pomoci v domácnosti, on je se svou mladou kráskou bere na výlety, do kina a vyhlášených restaurací.

Dovolená u moře

Začala jsem se stýkat s mužem, který do mého života vnesl rovnováhu a pomohl mi na celé dění kolem rozpadu manželství a dětí zapomenout. Blížily se patnácté narozeniny dcery. Střádala jsem korunu ke koruně, abychom společně vyrazili na první dovolenou k moři. Volba padla na Bulharsko, všechno jsem měla promyšlené a těšila se, až dárek předám. Ani ve snu mě nenapadlo, že by mohlo z mých plánů v mžiku sejít. Můj bývalý protějšek děti většinou "odbyl" dárkovou poukázkou nebo oblečením s trapně velkým logem.

Povolenka

Oslava s tátou probíhala den předem. Když přišla dcera večer domů, šla hned telefonovat. "Jo, tak už je to v kapse, o víkendu můžu jet." Kde jinde by má dcera měla takhle narychlo být? Vždyť už pozítří budeme lenošit ve vyhřátém písku. Její přiznání mě rychle vrátilo do reality. Můj bývalý manžel jí vzal ke gynekoložce a nechal předepsat antikoncepci. Povolenka k sexu mi vypálila rybník. Věděla jsem, že v tom má prsty i jeho vykutálená přítelkyně, která je pro moje děti spíš kamarádkou než autoritou, kterou by ve svém věku potřebovaly mnohem víc. Byla jsem nepříčetná a sotva jsem popadala dech. Chrlila jsem oheň na všechny strany, ale ničemu to nepomohlo. Děti se na čas odstěhovaly k otci a já jela na dovolenou jen se svým přítelem, bez dětí.

S odstupem času vím, že jsem možná dostala ránu pod pás, ale otevřelo mi to oči. Manželství jsem neudržela pohromadě, ale nehodlám ještě víc rozbíjet rodinu svými autoritářskými postoji. Stejně jako je dcera dost velká na antikoncepci, je schopná zodpovídat za svoje rozhodnutí a činy. Můj názor zná.