Točí jeden film za druhým, thriller Havran doputoval také do našich kin. Podle kritiky platí tvrzení, které se v hercově kariéře vyskytuje dost často – divácký zájem zachraňuje John Cusack. Literárním fanouškům je hned zřejmé, o co ve snímku jde. Název evokuje děsivou a zároveň vtipnou báseň mistra hororu E. A. Poea.

Sen o Poeovi

Ve světové kinematografii se objevuje už poněkolikáté. K nejnovější verzi se hlásí režisér James McTeigue (natočil například výborný snímek V jako vendeta). Příběh je samozřejmě ponurý a nervy drásající. Do britského Baltimoru je povolán mladý detektiv (Luke Evans), aby vyšetřil případ brutální vraždy dvou žen.

Se stejnou bravurou jako pohledné milovníky a potrhlé chlapíky zvládá psychologicky náročné postavy i akční hrdiny. Diváckou popularitu mu přinesl před třemi lety snímek 2012 rozehrávající pod lapidární číslovkou slavnou vizi mayského kalendáře o konci světa.

Nebyl to žádný intelektuální skvost, ovšem podívaná ano. „2012 byl asi nejnáročnější komerční projekt, jakého jsem se účastnil. Prožil jsem povodeň, požáry, sesuvy půdy, oblaky dýmu a popela, zemětřesení, prostě všechno, co si jen dokážete představit,“ vyprávěl nevzrušeně novinářům.

Hrdina – sympaťák

Ačkoli tohle označení provází většinu Cusackových postav, na place je to s ním horší. Provází ho pověst věčně nespokojeného potížisty, členové štábu jsou prý občas z jeho rozmarů na pokraji zhroucení. Sotva však vstoupí před kameru, odvede bezchybný výkon.

Diváci ho milují samozřejmě proto, že tento téměř dvoumetrový dlouhán srší optimismem, plýtvá šarmem i úsměvy a hned při startu kariéry obratně vklouzl do škatulky sexsymbolu. Svou pověst žádaného a přelétavého proutníka si stejně obratně živí nesčetnými milostnými eskapádami.

Rád rozdává zásnubní prsteny (mají ho mj. Minnie Driverová, Lili Taylorová, Alison Eastwoodová, Neve Campbellová…), jeho jedinou opravdovou láskou však zůstává herectví a psaní scénářů. „Vina byla vždy na mé straně,“ prohlašuje herec gentlemansky na adresu svých krásek. „Nejvíc jsem zamilovaný do svého publika,“ dodává s odzbrojujícím úsměvem a diváci mu to léta bez výhrad věří.