Diskutujte: Které zvíře byste byla ochotná doma hlídat za peníze?

Lenka studuje poslední ročník vysoké školy. Odpoledne a večer už mívá většinou volno, stejně jako si podle potřeby dokáže zařídit volné víkendy. Přivydělává si hlídáním domácích mazlíčků, na které nemají jejich pánečkové dostatek času nebo musí odjet do zahraničí.

Mohlo by vás zajímat: Sestra na psychiatrii: Sleduje narkomanky na každém kroku.

„V Praze je na to poměrně zavedená firma, odkud se taky rozšířilo pojmenování mazlichůvy, které se úžasně chytlo. Já pod nikoho nepatřím, začala jsem hlídat vlastně napřed pracovně vytížené kamarádce, která mi za to dala první peníze,“ popisuje Lenka své začátky. „Uvědomila jsem si, že v našem městě – Mladé Boleslavi, musí být kvůli automobilce plno manažerů, pro které je péče o zvířata někdy stres. Automobilka expanduje, všichni věčně lítají na pracovní cesty do Ruska... Tak jsem si dala inzerát a teď musím klienty někdy i odmítat.“

DOTAZNÍK KAFE.CZ
Povolání: Mazlichůva

V kolik hodin ráno vstáváte?

To se samozřejmě odvíjí od toho, kolik mám povinností, jaká zvířátka zrovna hlídám. Máme velkou zahradu, tak hodnější psy občas beru i k nám, ale to dost zvažuju, protože máma se psů bojí a táta je nervózní, že nemá svůj klid. Občas po mně klienti chtějí, abych s jejich mazlíčky absolvovala ranní procházku, takže někdy vstávám dost brzy. Stejně tak, když mám třeba na starosti krmení koček v bytech pánečků, kteří odjeli. Je to hodně různorodé.

Co vám na vašem povolání nejvíc vadí?
Mám zvířata hodně ráda a vždycky jsem k nim tíhla. Nesnáším ale, když si z nich majitelé dělají náhražku za chybějící mezilidské vztahy. Strašně mi to leze na nervy, ale samozřejmě, že se držím. Měla jsem klientku, která svému labradorovi třikrát denně telefonovala a chtěla, abych mu přikládala mobil k uchu.


Jaký máte plat?

Zatím nejvíc jsem si za měsíc přivydělala patnáct tisíc, ale to jsem nevěděla, kam dřív skočit. Bylo to letos v srpnu, jednoznačně kvůli dovoleným.

Které chvíle jsou ve vašem zaměstnání nejnepříjemnější?

Nejsem bůhvíjak odvázaná ze sbírání exkrementů, ale sbírám. Pak je docela složité vychytat, aby se jednotliví svěřenci mezi sebou nepoprali. Všechno neuhlídám a velmi nepříjemné je pak vysvětlovat majitelům, proč má Ferdík natržené ucho nebo Bobinka prokousnutou packu.

Kdy jste se v práci nejvíc nasmála?

Když jedno štěňátko jezevčíka omylem šláplo na kanál tak nešťastně, že mu propadly všechny čtyři pacinky a leželo na bříšku. Nic se mu nestalo, hned jsem mu pomohla. Ale byl to hodně komický pohled. Všimla jsem si, že od té doby kanály obchází obloukem.

Máte deformaci z povolání?

Deformaci snad ani ne, ale věčně jsem samý chlup, musím podle toho pečlivě vybírat oblečení.

S jakým nejčastějším předsudkem vůči svému povolání se setkáváte?

Už se mi párkrát stalo, že když jsem řekla, že si přivydělávám jako „mazlichůva“, zatvářili se lidé tak, jako kdybych byla nějaká prostitutka. Myslím, že tahle branže se bude u nás teprve rozjíždět. Klasický případ toho, že se vrhneme na něco, co už svět pár desítek let zná.

Uvítáme, když na náš "Dotazník" odpovíte (odpovědi pošlete na adresu divisova@sanoma.cz s heslem Povolání) a pomůžete tím třeba i zrušit předsudky, které ostatní lidé vůči vašemu povolání mají.

You need to upgrade your Flash Player