Mohlo by vás také zajímat: Majitel a sládek minipivovaru nebo Job týdne: Osobní trenér

Marii je 31 let a její první ratolesti - dceři Josefíně 5 měsíců. "V práci jsem měla na starosti chod celého internetoveho obchodu. Byl to zápřah, ale věděla jsem, že budu celou noc spát, což teď nehrozí," říká se smíchem, ale zároveň přiznává, že první měsíce po narození malé byly krušné.

Jak dlouho jsi na mateřské?
Od 1. dubna tohoto roku. Povedlo se mi na mateřskou odejít přesně v den výročí svého pětiletého působení ve firmě.

Co ti nejvíc vadí?
Ať premýšlím, jak přemýšlím, asi vůbec nic. Jen na nedostatek financí si zvykám těžko.

Jaký je tvůj měsíční příjem?
Mateřská byla fajn, to mi na účet chodilo 70 % z platu, ale teď už je to mazec. Celkově je pro každou maminku danných 220 tisíc a zaleži, na kolik let si žena rodičovskou dovolenou zvolí. Já si dala tři roky, takže můj přijem teď činí 7 300 Kč měsíčně.

Které chvíle byly pro tebe v roli matky na mateřské nejtěžší?
Hned ta počáteční, a to porod. Nebyl nejjednodušší, ale po pár dnech jsem se vzpamatovala. Po šestinedělí jsem všechno zvládala kupodivu naprosto v pohodě. Pak ale maličká začala trpět na koliku a to byla bezmoc! Dlouhé hodiny pláče, řevu a nošení po bytě uprostřed noci. Hormony jsem měla stále rozhozené a přišlo mi, že je to to nejhorší. Pak jsem se ale postupně naučila, co, jak, a kdy a bylo to hned lepší. Za svoji nevýhodu považuji to, že bydlíme 90 km od mé rodiny, ale i tak myslím, že jsme to zvládli dobře. Partner mi byl a stále je velikou oporou.

Dělalo ti potíže překlopit se z pracovního kolotoče do toho maminkovského?
Ano, byl to nezvyk. Hlavně mi trvalo, než jsem zvolnila tempo, stále jsem se honila a chtěla stihnout vše. Být zkrátka dobrou mámou, hospodyní a partnerkou. A konečně, ten spěch jsem v sobě měla zakódovaný. Třeba na procházkách jsem s kočárkem skoro bežela, než jsem přišla na to, že se nemám kam honit. A že nemám naklizeno? No a? Malá ocení to, že se věnuji jí a vytřít můžu, když spinká. Prostě se svět nezboří.

Jak se vyrovnáváš s nedostatkem spánku, který k miminku patří?
Před mateřskou jsem byla velikej spáč. Říká se, že když v těhotenství ženská hodně spí, narodí se jí spavé dítě. U nás to bohužel neplatilo. Až teď nedávno, v dceřině pátém měsíci, se trochu srovnala a přes den spinká. V noci je to bohužel stále horší. Na druhou stranu, když jsem si zvykla na čtyři hodiny spánku denně já, zvládne to každá! :-)

Popiš, jak vypadá tvůj den?
Ráno vstáváme tak kolem půl sedmé. Malá déle spinkat prostě nevydrží, ale i když máme za sebou probdělou noc, ráno je nejkouzelnější. Směje se na mě od ucha k uchu a to mi vynahradí nedostatek spánku, stres, prostě všechno. Hodinku si spolu hrajeme, pak ji dám na chvíli opět do postýlky, což většinou nevítá s nadšením. Když se vyspí, vyrazíme ven a většinou spojíme procházku s nákupem surovin na oběd. Doma uvařím já nebo přitel a u jídla se většinou na chvíli zastavíme a probereme, co je nového. Odpoledne vyrážíme zase na procházku, abychom byly do tmy doma. V půl sedmé malou vykoupeme a uložíme ji ke spánku.
Ted jsme nově začaly chodit na cvičeni a plavání, takže máme program pestřejší, což vítám hlavně já. Ale řeknu vám, není snadné vše s sebou zabalit a zároveň přijít na čas, když miminko potřebuje zrovna v čase plánovaného odchodu třeba přebalit. Zatím nebyl den, kdy bych se nudila. Film jsem si pustila až tento měsíc.

Jak vnímá tvůj partner pojem mateřská dovolená?
Naštěsti už mi přestal řikat: "Vždyť jsi na dovolené!"
Ještě než jsem otěhotněla, jedna z kamarádek měla na Facebooku status: Ten, kdo vymyslel, že mateřská je dovolená, to musel být na 100 % chlap. Dost mě to pobavilo, ale bez námitek souhlasím.

Kdy jste se na mateřské nejvíc nasmála?
Asi když jsem slyšela první smích malé, její pokroky mě jako každou mámu těší a zároveň i dojímají.

Myslíš, že se dá skloubit práce s péčí o miminko?
Myslím, že to je individuální. Každé dítě je jiné. Některé hodné, jiné zlobivé, jedno spí, druhé ne. Já osobně si to nedokážu představit. Malá byla hodně plačtivá a nebyl čas skoro na nic, natož na práci.

Kdy se chceš opět vrátit do zaměstnání?
Určite budu doma do věku tří let malé. Chci si ten čas s ní užít. Nevím, jestli budeme mít ještě druhé dítě a hlavně, ten čas hrozně letí. Přijde mi, že jsem včera rodila a Jasefíně už je pět měsíců měsíců. Nikdy mi život neutíkal tak rychle jako s ní.

Jsi šťastná?
Ano, užívám si tu nejkrásnější roli v životě.