Tento kraj je ze všech končin naší země snad nejvíc obdařený. Najdete tu vlastně všechny typy turistických atrakcí, jaké si jen v našich podmínkách dovedete představit!

Teď v létě se to krásně šlape voňavými lesy a loukami Šumavy, k osvěžení lákají rozlehlé rybníky i přehrada Lipno.

Prales na Boubíně

Nejvyšší část šumavské hory Boubín zdobí rozsáhlý prales se stromy starými až 400 let. Místo bylo vyhlášeno rezervací už v roce 1858. Nejlépe si ho projdete po naučné stezce, která vás zavede i k přehradě Boubínské jezírko z roku 1833.

Kromě tras pro pěší je v jihočeském kraji samozřejmě také hustá síť cyklostezek, po nichž můžete pokračovat i za hranice. To už se ale nedoporučuje v případě, že jste se rozhodli jižní Čechy obdivovat z koše balonu či zpod křídel rogalla.

Nebo se raději krásou krajiny pokocháte z koňského sedla? Vodní hladina tu zve k jachtingu i raftingu, tichá lesní zákoutí zase k houbaření či dnes dost opomíjenému „rodinnému hobby“ - sběru malin a borůvek.

Zapomenout ovšem nesmíme ani na bohatství, která tu zanechaly předešlé věky. Mohutné hrady z časů vlády mocných Rožmberků, renesanční nádhera měst, romantická gotika zámku Hluboká nad Vltavou…

Jeden den na Krumlov nestačí

Pokud chcete vidět všechny nestačí zajímavosti zámku v Českém Krumlově, vyhraďte si na ně aspoň dva dny. Čekají vás tu např. divadlo, patrový most, mohutná věž, mincovna a řada dalších unikátů. Není divu, že Český Krumlov požívá ochrany UNESCO.

Čtěte také: