Dřív jsem je měla kratší, dneska už je nechávám trochu narůst. Vždyť ty vlasy jsou takové moje logo, prozrazuje se smíchem oblíbená zpěvačka, která slaví životní jubileum prací. Vydává narozeninové album a chystá se na koncertní pódia.

Narozeniny jste měla na začátku června, jaké byly oslavy?

Já vlastně na ty hlavní ještě čekám. Na podzim mě doufám čeká narozeninové turné, kde chci slavit se svými posluchači, a pokud jde o soukromé oslavy, odložila jsem je, až budou příznivější podmínky. Posledních pár měsíců ukázalo, že teď nemá smysl vymýšlet něco dlouho dopředu. Proto i o těch koncertech z opatrnosti mluvím v podmiňovacím způsobu. Mělo by.

Vaši fanoušci slaví s vámi, protože jste vydala album

Best of. Nebylo to ale moje rozhodnutí, s tímhle krásným dárkem pro mě i pro posluchače přišel Supraphon. Já pak vybrala písničky. To nebylo nijak složité. Už mi několik výběrových desek vyšlo, ale tahle je opravdu mimořádná, protože je to čistý průřez všemi mými dosavadními alby.

Bylo těžké vybrat ty nejlepší písně? Chtěla jste deskou udělat radost především fanouškům, nebo spíš sobě?

Tentokrát jsem nevybírala jen podle sebe, ale myslela jsem na to, co se nejvíc líbí posluchačům. Za ty roky to mám myslím důkladně vypozorované z koncertů. Je to průřez od osmdesátých let po současnost. Začínám písničkou Zpívání, to byla úvodní skladba i na mé první sólové desce Zázemí. Je tam i Máme si co říct, Rád, Smůla bude v tom, Bez lásky láska není, Ideální počasí a další. Celkem jedenadvacet písniček. Vlastně to není až tak moc, měla jsem ve výběru ještě další, ale víc se bohužel na cédéčko nevešlo.

Fanouškům jste věnovala album, co byste si k těmto narozeninám přála vy?

Myslím, že to, co všichni: pohodu, radost, klid, zdraví. Pro sebe i svoje blízké. To bych si přála dostat a mít to už napořád. (smích)

Psala jste si někdy seznam věcí, které chcete stihnout, udělat si jimi radost?

V životě jsem si snad kromě nákupu nepsala žádné seznamy. (smích) Dokonce si ze zásady nedávám ani žádná předsevzetí. Nechávám to plynout volně, nejlepší je nic nechtít stihnout. Díky tomu pak přichází spousta milých překvapení místo série zklamání.

Působíte velmi energicky a vypadáte, že jste stále dobře naladěná.

Snažím se být stále dobře naladěná, ale samozřejmě to nejde vždycky. Někdy máte dny ve stylu… jak to říct slušně… když se to kazí, tak se to kazí. Je potřeba si umět z některých věcí udělat legraci. A taky je dobré mít se komu svěřit. Na to já mám skvělé kamarády, kteří mě z těch chmur vždycky bezpečně vyvedou.

A co když vás chmury dostihnou během vaší koncertní šňůry?

Pokud jde o práci, na koncertě přece nikdo není zvědavý na vaše problémy. I kdybych někdy zrovna neměla svůj den, před publikem se ráda přinutím. Vloni jsem třeba vystupovala ten večer, kdy vyšla zpráva o odchodu Karla Gotta. Byla to změť pocitů – smutek, ale i jistý druh klidu, to se těžko vysvětluje. Přetavila jsem to do těch písniček, vlastně jsem se z toho svým způsobem vyzpívala, i když smířit se s odchodem svých blízkých samozřejmě není otázka jednoho večera.

Vypadáte stále skvěle. Co pro to děláte?

Děkuji za kompliment. Že bych sportovala, to se ani moc říct nedá. Někdo je dříč a chodí do posiloven, ale já k tomuhle typu nepatřím. Nesedí mi, když mě někdo do něčeho nutí. Jak z toho pak můžu mít radost? A když mě něco nebaví, nemůže to podle mě mít ani žádný pozitivní účinek. Ale samozřejmě, když někdo veřejně vystupuje, měl by se o sebe starat. Tady nejsou na místě žádné výmluvy. Já to nepřeháním s líčením, spíš dbám na to, abych měla dobrou pleť.

Máte opravdu jedinečný hlas a bez svých proslulých kudrnatých vlasů byste to nebyla vy. Pro mnohé ženy jsou vaše kadeře záviděníhodné. Trápila jste se někdy tím, že máte takovou hřívu, a toužila po změně?

Nedávno mi někdo na Facebooku napsal, že se mu ta moje trvalá nelíbí. Jenže ona to není žádná trvalá! Samozřejmě, že byly doby, kdy jsem chtěla mít rovné vlasy. Jako mladá holka jsem si je dokonce žehlila obyčejnou žehličkou! A postupně jsem vyzkoušela snad úplně všechno! I paruky, dlouhé, krátké, rovné i blond. Nakonec jsem se vždycky vrátila ke svým kudrnám.

Po zkušenostech posledních měsíců všichni víme, že plánování je sice hezké, ale stát se může cokoliv. Jak moc jste vy plánovací typ?

V téhle profesi se bez plánů tak úplně obejít nedá. Koncerty se domlouvají měsíce i roky dopředu, ale teď se ukázalo, že stejně může být všechno ze dne na den jinak. Takže plány ano, ale neupínám se k nim.

Když už jsme u toho letošního plánování, na konci listopadu budete mít koncert v Lucerně. Máte k tomuto slavnému sálu tak pevnou vazbu, že si neumíte představit vystoupit ve větších pražských prostorách?

Pro můj repertoár jsou nejvhodnější komorní divadla, po obřích halách popravdě ani netoužím. Lucerna je taková tradice, má svůj genius loci, je tam duch všech slavných zpěváků, kteří tam vystupovali – namátkou Louis Armstrong, Sarah Vaughan, Tina Turner, Ray Charles, Karel Gott… Je to krásný sál a na příležitost, jakou je narozeninový koncert, se hodí skvěle. Vážím si toho, že tam můžu vystupovat.

Jak se chystáte trávit letošní léto? Dovolená bude v Česku?

Začátek léta strávím v lázních Aurora v mé milované Třeboni, na to se těším a jsem ráda, že to po těch měsících různých omezení jde. A jestli ještě pojedu někam jinam, tak to bude nejspíš po Česku. Když se povede moře, budu ráda, ale není to nutnost. Vyjde – vyjde, nevyjde – nevyjde. Vždyť já jsem si dovolenou užila celé jaro! Byla to nejdelší dovolená v mém životě, odjela jsem začátkem března na hory a moc jsem si tam ty tři měsíce užila. Teď už se těším do práce – doufám, že se vydaří turné a že nás čekají taky tradiční vánoční koncerty, které mám moc ráda.

Která místa máte v Česku ráda? Nejsou třeba až tak známá a mohla byste je čtenářům doporučit? Letos přijde každý dobrý tip vhod.

Já v tomhle případě asi nejsem zrovna ten správný rádce. Spoustu míst znám jenom potmě v noci, když jsme zabloudili cestou z koncertu nebo na koncert. V životě jsem třeba nebyla na zámku Lednice, neznám pořádně Šumavu, ani Beskydy. To všechno musím dohnat! Já jsem typ, který dává přednost lokalitám už známým a prozkoumaným. Takže doporučit můžu Třeboň, Jizerské hory, Krkonoše, Poděbrady, Křivoklátsko. To jsou moje milovaná místa! Díky své jarní dovolené na horách jsem si zase uvědomila, jak je Česko krásné a že stojí za to ho poznávat. Takže možná se s vámi v létě potkám třeba v Lednici… Prý má být pořádné horko!

Proslaví celé léto Z toho, že zatím nemůže uspořádat velkolepou oslavu pro všechny své přátele, si Jitka (Zelenková) hlavu nedělá. Má totiž dokonalý a velmi originální plán, jak vyzrát na vládní opatření. „Se svými kamarády slavím postupně v takových malých skupinkách. Vlastně je to docela dobrý způsob, jak takhle proslavit celé léto.“ Dovolenou jsem si užívala celé jaro! Byla to nejdelší dovolená v mém životě.“

Autor: ANDREA SCHIEROVÁ