Když jsem před časem vedla s Jitkou Čvančarovou rozhovor pro Vlastu, zeptala jsem se mimo jiné na to, co by dělala, kdyby neměla nabídky na hraní. Řekla, že je činorodý člověk a našla by si uplatnění někde, kdy by měla prostor pro tvorbu. Líbilo by se jí mít třeba kavárnu nebo květinářství. To se jí sice v její nové roli nepodařilo, zato jako Michelle, módní ředitelka luxusního magazínu Grace ze seriálu Dokonalý svět, má pro kreativitu zcela volné pole. Postava kultivované, vždy perfektně oblečené profesionálky, pod jejíž trochu cynickou fasádou se ukrývá citlivá a zranitelná duše, patří k rolím, o nichž herečky sní. Zvlášť když si před kamerou mohou vyzkoušet plný šatník nejnovějších módních kreací.

Jak jste se na roli Michelle připravovala?
Scénář jsem četla hodně dopředu. Režisér Vít Karas, s nímž jsme kamarádi, mi dal přečíst několik dílů a řekl „Prosím tě, tohle musíš hrát ty!“ Velmi rychle jsem viděla, jak by Michelle měla vypadat.

Vaše hrdinka je navenek suverénka, ale má křehkou duši a možná občas i sklon podlehnout mindrákům. Čím vám byla sympatická, a naopak čím váš štvala?
To tak bývá, že ti největší suveréni řeší problémy, jenom když je nikdo nevidí, protože nedokážou ukázat slabou stránku. Michelle je ode mě hodně daleko, ale byla mi hrozně sympatická. Moc jsem ji obhajovala a chtěla jsem ji udělat lidskou, i když je tak sarkastická, ironická, ale je v tom jistý humor a nadhled. Chtěla jsem, aby měla i svou lidskou stránku i ve zlomech, kdy je sama a má své problémy. Myslím si, že ji divák nemůže mít úplně nerad.

Navíc vnáší do příběhu motiv, který je v současnosti dost častý – je luxusní milenkou pana politika.
Z ženského hlediska je to pochopitelné, i když pro mě ne, protože jsem v tomto směru velmi zásadová.

Vašeho milence hraje Jiří Dvořák. Jak se vám s ním hrálo?
Jirka je výborný kolega, skvělý herec a troufám si říci, že můj kamarád. Do té doby jsme se znali pouze jako kolegové a během natáčení jsme se velmi spřátelili, zjistili jsme, že jsme podobné krevní skupiny.

V Dokonalém světě se objevujete s úplně novým účesem. Kdo ho stvořil?
Mnohonásobná mistryně v účesové tvorbě Blanka Hašková vymyslela systém, který se holky maskérky naučily, takže celková proměna trvala deset až patnáct minut.

Jak dlouho trvala vaše proměnu v Michelle?
Standardně hodinu. Půl až tři čtvrtě hodiny v maskérně, čtvrt hodiny kostým a šup na plac.

Dokážete spočítat, kolik luxusních párů bot na vysokém podpatku jste za natáčení vyzkoušela?
Jako ředitelka módy jsem chodila v „diorkách“, které měly nejméně patnáct centimetrů. Jinak těch bot bylo dost, ke každému kostýmu na doladění. Tak desatery, patnáctery? Proti ostatním kolegyním jsem celkem vysoká, takže v záběrech, v nichž nejsou vidět nohy, jsem se většinou zouvala, abychom byly ve stejné rovině a kameraman nemusel neustále přejíždět nahoru dolů. Při chůzi to ale nejde, protože je bez podpatků viditelně jiná.

Máte takové i ve svém botníku?
Mám. Já ráda chodím na podpatcích. Ale jsou to boty tak na večírek a dost. A pak si nechat masírovat nohy od partnera.

V seriálu oblékáte kostýmy luxusních značek...
Nosila jsem model od Karla Lagerfelda, měla jsem na sobě Diory, Channely, Gaultiera, Pradu...

Užívala jste si to?
Je zajímavé mít na sobě něco za padesát tisíc. Je to zvláštní. Někdy je kvalita vidět, někdy je to jenom značka.

Tip KAFE.cz

Celý rozhovor si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Vlasta.