Pít bychom měli začít už před prvními sousty, voda totiž poskytuje ideální podmínky pro tvorbu enzymů a trávicí enzymy také aktivuje. Pomůže také
vyplavit většinu toxických látek nalézajících se v organismu, především z ledvin, jater a střev. Tím se zmenšuje obtížnost trávení následně zkonzumované potravy.

Při jídle se doporučuje pít malé doušky. Voda pomůže k rozmělnění potravy a jejímu následnému trávení. Podobné pravidlo platí i po jídle, neměli bychom se prolévat, ale ani žíznit. Teplota vody by se měla pohybovat v rozmezí 12 až 17 °C.

Pro gurmety

Voda se hodí ke každému jídlu, ale nejsou všechny stejné, takže i výběr konkrétní vody k určitému jídlu je sommeliérská disciplína. Kohoutková voda
má samozřejmě své fanoušky, nicméně u jídla pro gurmety už s ní nevystačíme. Především proto, že kvalita a chuť vody je velmi rozdílná a může ovlivnit výsledný dojem, který z pokrmu budeme mít. Špičkové restaurace ve světě tak začínají nabízet tzv. vodní menu. Složení minerální vody je pro výslednou chuť opravdu důležité – vyšší hladina vápníku a uhličitanu napomáhá měkčímu a krémovitějšímu pocitu v ústech, hořčík zase dodává hedvábnou texturu. Pokud si chceme plně vychutnat jídlo a víno, potřebujeme čistou a svěží vodu, jejíž chuť nebude v ústech vadit.

Co k čemu? Aneb jak kombinovat jídlo s vodou

  • VYSOCE MINERALIZOVANÉ VODY – grilované hovězí, jehněčí, tvrdé sýry
  • VÝRAZNĚ PERLIVÉ MINERÁLKY – jemné pokrmy, např. bílá masa, ryby a chřest
  • NEPERLIVÁ NEBO JEMNĚ PERLIVÁ VODA – dezert