Mléčné výrobky usnadňují hubnutí díky vysokému obsahu bílkovin a vápníku. Bílkoviny totiž velmi dobře zasytí a vápník také přináší řadu výhod. „Vápník snižuje riziko vzniku osteoporózy a zabraňuje poklesu aktivní svalové hmoty v průběhu redukčního režimu," potvrzuje dietoložka Karolína Hlavatá, propagátorka projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. Jaké složky mléka s hubnutím pomáhají nejvíc?

Zázračná syrovátka
Mléčné složky, především syrovátkové bílkoviny, významně ovlivňují i příjem potravy. „Po jejich konzumaci máte pocit, že jste nasyceni, nemáte tolik hlad. Zároveň syrovátkové bílkoviny stimulují mechanismy, které samotné nasycení a sytost signalizují," tvrdí odbornice na výživu.

Aminokyseliny chrání svaly
Další důležitou složkou mléka jsou aminokyseliny. Ty hrají klíčovou roli v ovlivnění tvorby svalových bílkovin. Díky této vlastnosti vám v průběhu redukční diety zaměřené na vyšší podíl mléčných bílkovin neubude výrazné množství aktivní svalové hmoty. Budete hubnout tuk, a ne svaly.

Vápník ničí tuky
Vyšší příjem vápníku v dietě snižuje tvorbu tuků, podporuje jejich spalování a redukuje množství tukových buněk. Díky vápníku se zvýší i vylučování tuků stolicí. „Ať držíte dietu nebo ne, nezapomínejte, že doporučený denní příjem vápníku pro ženy je 1000 mg. Ideální je konzumovat 2 až 3 porce mléka či mléčných výrobků za den," radí dietoložka. Zakysané mléčné výrobky (kefír, smetana) jsou lehce stravitelné a bakteriální kultury v nich obsažené pozitivně ovlivňují složení střevní mikroflóry. Vhodné jsou i polotučné výrobky.

Sýry a dieta, jde to dohromady?
Možná máte představu, že během diety nesmíte jíst sýry, protože jsou tučné. To je ale omyl! Sýry jsou zdrojem kvalitních bílkovin i vápníku. „I ze sýrů si lze během redukčního režimu vybrat. Je třeba, abyste kontrolovali jejich obsah tuku. To, že má-li sýr 30 procent tuku, neznamená, že obsahuje 30 g tuku. Údaj vyjadřuje množství tuku v sušině. Musíme tedy znát i množství sušiny," upozorňuje expertka. Množství tuku v sýru pak vypočtete následovně: například sýr Eidam má 30 procent tuku a 50 procent sušiny. Výpočet pro obsah tuku je 30 x 50 a výsledek vydělíte stem. To znamená, že tento Eidam obsahuje 15 g tuku.

Mléčné vychytávky v kuchyni


+ Přídavek mléka, tvarohu nebo sýra do salátu či polévky výrazně zvýší nutriční hodnotu pokrmu, tedy i obsah potřebných bílkovin.
+ Přídavek mléka do luštěnin nebo brambor vylepší spektrum obsažených aminokyselin.
+ Mléko přidané do zeleniny, která obsahuje kyselinu šťavelovou, omezuje její nepříznivý vliv na ztráty vápníku.
+ Mléko svařujeme krátce, necháme vzkypět, ihned odstavíme a zchladíme. Pozor! Dlouhým vařením se znehodnocují bílkoviny, ničí vitaminy a minerální látky, narušuje se jemná emulze tuku, který pak vytváří na povrchu mléka mastná kola.