„Stál jsem tam pěkně dlouho jako opařený. Na jedné stěně naší továrny se totiž objevila tvář Ježíše Krista.

Nebyla to žádná skvrna, kterou by si mohl každý vyložit jinak. Šlo o dokonalý obrys trpící mužské tváře,“ popisoval v březnu 2009 vrátný Juraj Slivka z ukrajinského Velkého Bereznyje.

Hned zavolal svého kolegu, aby vyvrátil možnost, že jde o nějaký přelud. „Ten zděšením také zakřičel, že Krista vidí,“ tvrdil Juraj Slivka.

Do malého městečka tak začaly takřka ze dne na den proudit tisíce lidí z Ukrajiny i celé Evropy. Dnes se jedná o slavné místo zjevení a většina poutníků věří, že jde o nadpřirozený úkaz a znamení z nebes.

„Myslím si, že je to varování, že se nám něco ošklivého může stát, a proto bychom si měli dávat větší pozor, zda žijeme podle božích pravidel,“ myslí si Juraj Slivka.

Ochránil mě před úrazem

Možná ne davy, ale určitě více lidí než dříve míří od loňského července na ostrov Réunion. Francouz Luc Perrot tady natočil unikátní video pohybu mraků z vulkanického vrcholku Cirque of Mafate.

Při prohlížení záběrů prý nemohl popadnout dech: povšiml si jakoby levitující postavy nad sopkou, která nejenže se značně podobala tradičnímu znázornění Ježíše Krista, ale nad její hlavou se dokonce vznášela gloriola.

„Možná mě chtěl svým zjevením ochránit, protože když jsem pak scházel ohromeně z vrcholu dolů, šel jsem pomalejší, ale bezpečnější cestou.

Na té rychlejší, kterou jsem si původně vybral, nastal náhlý sesuv kamení,“ nevěřícně kroutil hlavou fotograf.

Přišel na Dušičky

Po internetu koluje spousta dalších podobných snímků. Jeden je však notně zarážející. Loni 15. září se obyvatelům arménského města Gyumri zjevil Ježíš jako ukřižovaný Mesiáš.

Dvanáct osob shodně popisuje, co viděly, a jejich zděšení narůstá při uvědomění si další okolnosti: vznášející se postava s trnovou korunou a končetinami přibitými ke kříži se na tamní hoře objevila v den arménského svátku Srbkhech, kdy se probouzejí mrtví.

Posvátná žehlička

Spíš úsměvný příběh se nedávno udál v americkém státě Massachusetts. Mary Jo Coady tvrdí, že na své žehličce objevila obraz Ježíše Krista, a to hned několikrát!

„Poprvé jsem ho spatřila v neděli, když jsem vstoupila do pokoje své dcery, kde jsem měla prkno a přístroj uložený. Na jeho spodní ploše byl zcela jasný obličej muže s dlouhými vlasy,“ upřesňovala praktikující katolička Mary Jo Coady.

Zjevení pak prý viděla ještě několikrát. „Paradoxně k němu docházelo vždy, když jsem klesala na mysli.

Jsem totiž krátce rozvedená a život pro mě ztratil na chvíli smysl,“ dodává s tím, že díky neobvyklému úkazu upevnila svou dosavadní víru a věří, že se věci zase v dobré obrátí.

Čtěte také: