V podzimních a zimních měsících, kdy jsou hrady a zámky zavřené a počasí nám dvakrát nepřeje, není právě moc možností, kam o víkendu vyrazit. My pro vás ale máme tip na skvělý výlet. Pokud jste to v létě nestihla, vyražte s rodinou do některé z jeskyní. Otevřeny jsou často až do konce listopadu (některé i v prosinci) a výhoda je i ta, že na rozdíl od léta vám rozdíl venkovní a vnitřní teploty vůbec nepřijde. Přinášíme vám několik tipů z celé republiky, kam se můžete vydat.

Punkevní jeskyně

Kde: Moravský kras, jižní Morava

Co vás zde čeká: Punkevní jeskyně je bezesporu nejvyhledávanější jeskyní Moravského krasu. A to nejen proto, že zde uvidíte nádherné krápníky všeho druhu, ale hlavně z toho důvodu, že vás zde čeká nádherná a romantická plavba na lodičkách. Navíc se dostanete až na dno propasti Macocha. Tuto největší propast u nás můžete v komplexu Moravského krasu obdivovat i z výšky. Naskytne se vám úchvatný pohled do hloubky 138 metrů.

Kdy je otevřeno: Denně mimo pondělí. Ve všední dny od 8.40 do 14 hod., o víkendu od 8.20 do 15.40 hod. (říjen) a od 8.40 do 14 hod. (listopad a prosinec).

Vstupné: dospělí 160 Kč, děti 80 Kč (vč. celé vodní plavby)

Více informací: www.moravskykras.net

Bozkovské jeskyně

Kde: severní Čechy

Co vás zde čeká: Bozkovské jeskyně stojí za návštěvu už jen proto, že jsou jediné zpřístupněné na severu Čech a zároveň třetí nejnavštěvovanější lokalitou v této oblasti. Úžasnou podívanou slibují podzemní křišťálová jezírka, tzv. Labutí, jimž kraluje Jezerní dóm – největší podzemní jezero v Čechách. Bozkovské jeskyně se mohou chlubit také bohatou krápníkovou výzdobou a jejich výhodou je i to, že prohlídka není fyzicky náročná a můžete na ni vzít i malinké děti.

Kdy je otevřeno: v říjnu denně mimo pondělí 8-16 hodin, 1.11. od 9 do 15 hodin, v listopadu pak od úterý do pátku 8 až 15 hod.

Vstupné: dospělí 90 Kč, děti 50 Kč

Více informací: www.bozkovske-jeskyne.cz

Koněpruské jeskyně

Kde: u Berouna, střední Čechy

Co vás zde čeká: Pokud nevíte, kam se vypravit, zkuste Koněpruské jeskyně, které najdete nedaleko hradů Křivoklát a Karlštejn. Ale pozor! V listopadu je otevřeno pouze ve všední dny, a to na objednávku. Jejich celková délka přesahuje 2 km, jsou nejdelším jeskynním systémem v Čechách, zpřístupněná trasa je dlouhá cca 620 m a prohlídka zabere jednu hodinu. Ve svrchním patře byla v 15. století tajná penězokazecká dílna. Jeskyně jsou jedinečné svou opálonosnou výzdobou a paleontologickými nálezy, dokládajícími vývoj přírody za posledních 1,5 miliónu let, a tak určitě stojí za návštěvu.

Kdy je otevřeno: v říjnu denně 8.30 – 15 hod., v listopadu pondělí až pátek na objednávku

Vstupné: dospělí 120 Kč, děti 60 Kč

Více informací: www.konepruske-jeskyne.cz

Sloupsko-šošůvské jeskyně

Kde: u města Sloup, jižní Morava

Co vás zde čeká: Tyto moravské jeskyně jsou rozsáhlým komplexem dómů, chodeb a obrovských podzemních propastí vytvořených ve dvou patrech. Prostor, který se nazývá Eliščina jeskyně má tak vynikající akustiku, že je příležitostně využíván i pro koncerty komorní hudby. Při procházce uvidíte i řadu propastí, včetně známé Černé propasti.

Kdy je otevřeno: denně, kromě pondělí, od 9 do 14 hodin (říjen), v listopadu jsou prohlídky třikrát denně – v 10, ve 12 a ve 13 hodin, vždy kromě pondělí.

Vstupné: dospělí 90 Kč, děti 50 Kč

Více informací: www.moravskykras.net

Tip Kafe.cz

Zajímají vás jiné jeskyně? Pak se podívejte na stránky www.jeskynecr.cz, kde najdete širokou nabídku tipů na další výlety.