Luboše „zkolaudovala“ i moje rodina, rodiče, dcera, obě moje sestry a jejich partneři. Provedli jsme šachy s bydlením, dcera se nadšeně přestěhovala do jeho garsonky a on ke mně. Je opravdu v mnohém výjimečný, nesmírně pracovitý, houževnatý a soucitný. Pomáhat druhým je jeho přirozenost a zpočátku jsem to oceňovala.

To jsem ovšem netušila, že Lubošova bývalá žena Magda je kostlivec ve skříni, který tam zřejmě bude chrastit až do soudného dne. Věty jako například „Dnes odpoledne jedu za Magdou, předělává koupelnu a potřebuje mou pomoc“ se staly součástí našeho soužití. Jednou je to koupelna, ta se opravovala tři týdny, jindy zase Magda potřebuje k lékaři, pak přestěhovat skříně, pověsit záclony…

Řekla jsem Lubošovi, že mi jeho až příliš časté a úzké kontakty s bývalou manželkou začínají vadit. „Takhle to ale bude pořád, Natašo,“ pravil. „Prožil jsem s ní dvanáct let, čekali jsme dítě, které se narodilo mrtvé, a další už mít nemohla. Je to kus mého života, který nemůžu vymazat. Byl jsem to já, kdo Magdu před několika lety opustil kvůli jiné ženě. Ten vztah se sice nevydařil, ale pak jsem potkal tebe. Miluju tě, jsem s tebou šťastný jako nikdy před tím, ale vůči Magdě mám stále pocit dluhu. Já mám tebe, ona nikoho. Nevdala se, zůstala sama.“

Co jsem mu měla říct? Jen to, že bych byla ráda, kdyby mu ten „dluh“ nezabíral tolik času na úkor našeho soužití. Řekl mi, abych nebyla sarkastická. Přiznám se, že mi Lubošova bejvalka pije krev. Mám pocit, že si pořád vymýšlí různé aktivity, jen aby ho ode mě odlákala. Kdyby se s ní viděl jednou za měsíc, dobře, ale on je s ní jednou dvakrát týdně. To přece není normální! Probírala jsem to s dcerou, rodiči i sestrami, ale podpory se mi nedostalo. „On je zkrátka hodný, měla by sis vážit toho, že před tebou nic nezastírá, že ti říká věci tak, jak jsou. Taky by ti mohl lhát, že má jednání v práci nebo že jde s kamarády na pivo,“ řekla mi máma. „Pomáhá každému,“ přidala se dcera. „Vždyť mi vymaloval celou garsonku, než jsem se tam nastěhovala, a sestavil novou kuchyň.“ „Měla by ses nad to povznést,“ radily sestry. „Žije přece s tebou a ne s ní! Má rád tebe, ne? Na jaře se máte brát, už máte termín svatby, tak co vyvádíš?“

Jenže já v nitru duše fakt vyvádím. Co když Luboš chodí Magdě pomáhat i jinak? Víte přece, jak to myslím… Tohle jsem Lubošovi samozřejmě do očí neřekla, hrozně bych se před ním shodila, ale trápím se tím. Miluju ho, nejsem si však jistá, jestli chci mít jeho bejvalku jako celoživotní přívažek. Já se svým bývalým manželem taky dobře vycházím, ale že by mě napadlo jít s ním na kafe? Jistě, nikdo není dokonalý a asi těžko bych někde hledala laskavějšího člověka. Ale ta Magda… Vždyť ona se stále stýká i s Lubošovou mámou, Haničkou, jednou týdně spolu chodí na kafe! Hanička mi řekla, že má Magdu ráda stejně jako mě, že je to hodná ženská a že rozvod s Lubošem na jejich přátelství nic nezměnil. Tak co mám vlastně dělat?

Nataša

Dobrá rada

K žádoucí změně by snad mohlo dojít v okamžiku, kdy by si Luboš uvědomil, jak svým jednáním bývalé ženě ubližuje. Kdyby sám pochopil, že by jí měl konečně dát prostor k tomu, aby se od něj mohla definitivně odpoutat. Bude-li mu ale takové myšlenky podsouvat Nataša, je málo pravděpodobné, že uspěje. Pokud by se rozhodla jejich trápení řešit například v poradně pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy, pak by se odborníci nepochybně snažili dovést jejího partnera k poznání, jak neslučitelné jsou jeho kontakty s bývalou ženou s jakýmkoli novým vztahem. A jak i jí svým počínáním vlastně ubližuje.

SLOVO ODBORNÍKA

PhDr. PETR ŠMOLKA, psycholog

Krvesajem není bejvalka, ale partner sám

* Možná mě za můj názor nebude mít Nataša zrovna v lásce, ale musím se Lubošovy bejvalky zastat. Natašiným krvesajem je totiž především sám Luboš. Zároveň je docela ilustrativním příkladem toho, jak může být i původně pozitivní vlastnost pro trvalejší soužití náročná. U něj hlavně ona zdánlivá obětavost. Proč zdánlivá? Proto, že si jejím prostřednictvím hojí vlastní svědomí, o bejvalku až tolik nejde. Paradoxně jí totiž svou obětavostí spíše škodí.

* Nejen proto, že ji drží v závislosti a nesamostatnosti, ale i proto, jak jí tím brání v navázání perspektivnějšího vztahu. Nataša má přitom oproti jeho předchozí partnerce jednu výhodu: ona ho nerozvedla, tehdy se ještě ani neznali. Jeho vztah s milenkou se musel asi zákonitě rozpadnout. Při jeho nátuře ji musel deptat tím, nač si nyní stýská Nataša.

* Ta by uvítala, kdyby ji okolí podpořilo. Nikomu se však moc nechce do jejich vztahu jakkoli vstupovat. Možná má smůlu, že Luboš je „pan hodný a obětavý“. Pokud by ji mlátil nebo se alespoň zpíjel do němoty, získala by jejich zastání snáz. Pomoc nemůže čekat ani od Lubošovy matky. Dost na tom, že ji přijala a má ji stejně ráda jako svou první snachu.

* Jak se zdá, příliš neuspěje ani mentorováním, tedy tím, že se bude téma jeho „ex“ snažit opakovaně řešit přímo s Lubošem. Čím častěji ho bude otevírat, tím víc hrozí, že se on zatvrdí. Ani případná ultimáta by zřejmě nebyla účinná. Někdo by jí možná v dobré víře radil, ať alespoň sňatek podmíní omezením Lubošových kontaktů s bývalou manželkou. Byť by podobné ultimátum bylo do jisté míry legitimní, je tu riziko, že na něj Luboš nepřistoupí. Nebo jen navenek, aniž by se v jeho jednání něco zásadního změnilo. Přitom je dost pravděpodobné, že by jí její nátlak alespoň skrytě zazlíval. Sám by totiž asi nikdy nepochopil, co jí na jeho obětavosti tolik vadí. Nelze vyloučit, že by ji považoval za žárlivou a manipulující ženu, která by ho chtěla ovládat.

JAK JSOU NA TOM CELEBRITY

* S kostlivcem ve skříni, respektive se všudypřítomnou bývalou manželkou Demi Moore, musí žít současná žena drsňáka Bruce Willise EMMA HEMING. Bruce úzkostlivě dodržuje veškeré rodinné oslavy, s bejvalkou jezdí na dovolenou a vůbec je jí stále až příliš blízko, obzvlášť po Demiině rozchodu s Ashtonem Kutcherem. Emma to zatím bere sportovně.

* HUGH GRANT se prý neoženil proto, že jeho jedinou skutečnou láskou byla modelka Liz Hurley. Tu sice před lety sám opustil, ale pak toho litoval a nevynechal jedinou příležitost, kdy mohl být s ní. Když se jí narodil syn a otec dítěte se k němu neznal, byl to právě Hugh, u koho našla podporu. Chvíli spolu znovu i žili, ale prý ve vší počestnosti. „Jsme přátelé, velmi dobří přátelé,“ říká Liz a jakékoli zmínky o lásce odmítá, nicméně připouští, že Hugh v jejím životě vždy hrál, hraje a bude hrát významnou roli.

* Nezapomenutelnou lásku v srdci má mladší bratr britského prince Charlese princ ANDREW. Jeho manželství s temperamentní vévodkyní Sarah skončilo rozvodem a několika skandály. Od té doby se ani jeden k novému sňatku neodhodlal, i když Sarah nebyla právě svatoušek. Obecně se však tvrdilo, že bývalá manželka je v Andrewově životě stále ženou číslo jedna a ani ona na něj nemůže zapomenout. A vypadá to, že tyto zvěsti nyní dojdou naplnění. Od loňského léta se Sarah, která žije v Americe, a Andrew vídají stále častěji. Několikrát si vyrazili na večeři a vůbec to vypadá, že stará láska nerezaví. „Máme dvě skvělé děti. Stále se o ně staráme. Máme báječný vztah, víc není třeba říkat,“ odpověděl princ vyhýbavě na otázku o možné svatbě.