Tajný tip pro znalce jsou Faery – 18 ostrovů ležících asi 655 km od pobřeží Skandinávie. Čeká tu na vás neporušená příroda severského rázu – samozřejmě bez stromů – letní průměrné teploty kolem 10 °C, nikdy nekončící vítr, mlha a 260 deštivých dnů ročně.

Ostrovy na kraji světa obydlují drsní potomci Vikingů, jež irští mniši pokřtili už v 6. století. Dodnes mluví prastarou faerštinou, což je vedle dánštiny oficiální řeč, a platí faerskou korunou (je to však pouze graficky jinak provedená dánská koruna).

Nejezte velryby!

Přírodu ostrovů oživují jen zajíci, myši a krysy – žádný z těch živočichů zde ale není původní. Zato moře kolem nich je plné pestrého života. Do tradiční faerské kultury patří každoroční lov velryb – ten ovšem v poslední době upadá. Můžou za to jak výzvy ekologů, tak varování lékařů, podle nichž je v mase velryb příliš mnoho toxinů!

A tak Faeřané raději žvýkají svůj národní pokrm – sušené skopové maso – a k tomu poslouchají hudbu, již milují. Ostrovy s populací na úrovni Znojma mají svůj vlastní symfonický orchestr a řadu hudebních skupin i pěveckých sborů.

Ze svých tradic jsou dále Faeřané velmi hrdí na krajkářství, pestré tance a veslařské závody. Dříve to bylo i pálení kořalky – dnes už je ale na ostrovech zakázáno.

Trocha zeměpisu

Název: Faerské ostrovy (autonomní území v rámci Dánského království, hlava státu je královna Margarita II.)

Počet obyvatel: 48 000

Hlavní město: Tórshavn

Měna: faerská koruna (odpovídá dánské koruně)